П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Зробити таємне явним»: Запорізький священик випустив книгу про внутрішній світ РПЦвУ

    Протоєрей Ігор Савва, який 24 роки прослужив у Запорізькій єпархії РПЦвУ, але згодом разом зі своєю релігійною громадою перейшов до ПЦУ, випустив книгу «Вихід».

    Книга розповідає про закуски внутрішньоцерковного життя, відносини між священниками, мирянами, єпископами, сильними світу цього, а також про особистий життєвий шлях автора, повідомляє сайт 061.

    «Це світ, котрий старанно прихований від прихожан канонами, догмами, завуальований розкішшю парчевих риз і блиском дорогоцінних каменів у золотих митрах єрархів. Це світ, у якому Боже Слово поступається місцем словоблуддю, де Істина проповідується під строгим кутом московського фарисейства, а сам Спаситель підміняється образом «білого царя-імператора», чиї православні легіонери покликані окупувати весь світ. Нічого святого – ось доктрина московського православія. І Україна через свою демократичність та свободолюство є найбільшою перепоною для цілковитої окупації. Книга «Вихід» буде цікава читачам незалежно від конфесії, а можливо, навіть надихне когось на власний вихід від псевдодуховності», – йдеться на сторінці видавництва «Білка» у мережі Facebook.

    У коментарі сайту 061 Ігор Савва розповів, що в основу книги лягли щоденникові записи, які вів священник упродовж усього свого служіння. Щоб зібрати весь цей матеріал в одну книгу, знадобилося близько двох років.

    «Ідея написання цієї книги прийшла досить давно. Все починалося просто як щоденник ще на початку священичого служіння – трохи менше 30 років тому. У мене стикалися різні уявлення про церкву, у міру того, як накопичувалася незадоволеність на тлі того, як помічалося в церкві дедалі більше політики, відбувалася певна еволюція мене як людини, священника, віруючого. Ця еволюція таки відбито у цих щоденникових записах. Свого часу я зіткнувся з тим, що життя в церкві в якийсь період почало вважатися дуже єрархічним і замкнутим. Тому різні люди у церкві один від одного відокремлені. Наприклад, миряни не знають, що відбувається між священниками; священники не знають, що відбувається між єпископами. Всіх поділяють невидимі стіни і, якщо можна сказати, навіть жорсткий соціально-церковний поділ. З якогось моменту це стало дуже незадовольняти, церква не повинна бути такою. Одна з цілей цього щоденника – зробити очевидним те, що намагаються зробити таємним», – поділився автор Ігор Савва.

    Отець Ігор зазначає, що готовність зібрати всі записи в єдиний текст прийшла після конфлікту священника, коли його позбавили парафії при 9-ї міськлікарні Запоріжжя через проукраїнську позицію.

    Автор зазначає, що йому дуже пощастило з перекладачкою – Любов’ю Бурак (відома також під псевдонімом Дзвінка Торохтушко), яка дуже майстерно переклала книгу з російської українською мовою. Великою порадницею також стала дружина священника письменниця Еліна Савва, якій він і присвятив книгу. Вона допомогла знайти відповідне видавництво та надавала підтримку на всіх етапах її створення.

    «На книгу реакції від УПЦ МП (РПЦвУ – ред.) не було. Три роки тому була певна реакція на вихід, але я гадаю, що це було навіть досить помірно. Я думав, що реакція могла бути агресивнішою», – зазначив автор.

    На сторінках видавництва «Білка» вже можна зробити попереднє замовлення книги, яка вже побачила світ першим тиражем.

    Насамкінець Ігор Савва зазначив, що сподівається на резонанс з боку його побратимів з РПЦвУ та певну реакцію. Він підкреслює, що не налаштований на ворожнечу, але хотів би поділитися своїм баченням.

    Ігор Савва є священником релігійної громади Храму Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, яка входить до Православної Церкви України. У березні 2018 року громада вийшла з РПЦвУ, бо Савві заборонили вести службу через його проукраїнську позицію: він відмовлявся згадувати у проповідях російського патріарха Кіріла та молився за українську армію.

    Найсвіжіше

    Популярне