П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Один з катів “Ізоляції” втік до Франції. Україна ініціює екстрадицію

    Звільнений при обміні полоненими колишній наглядач в’язниці “Ізоляція” у тимчасово окупованому Донецьку Євген Бражников втік до Франції. Офіс генерального прокурора має намір ініціювати його розшук і екстрадицію.

    Про це РБК-Україна повідомив начальник департаменту “військових злочинів” Офісу генпрокурора Юрій Рудь.

    Бражников потрапив на підконтрольну Україні територію в кінці 2019 року в ході обміну полоненими. Через деякий час виявилося, що він був наглядачем в “Ізоляції” і катував полонених. Йому повідомили про підозру та передали обвинувальний акт до суду.

    Суд у Донецькій області відмовився розглядати справу, і вона була передана в Оболонський райсуд Києва. На перше його засідання в кінці листопада Бражников не з’явився.

    “Надійшла інформація, що Бражников знаходиться зараз на території Франції”, – зазначив Рудь.

    Він не був обмежений запобіжним заходом, тому що її термін завершився, а нове клопотання прокуратури суд не встиг розглянути. Рудь заперечує будь-які домовленості між правоохоронцями і обвинуваченим, що дозволили йому безперешкодно втекти з країни.

    Начальник департаменту також заявив, що на найближчому засіданні суду прокуратура подасть клопотання про розшук втікача та ініціює його екстрадицію. Він упевнений в успішності цих заходів.

    “Те, що він перебуває за кордоном не дозволить йому уникнути відповідальності і того покарання, яке визначить суд”, – підкреслив Рудь.

    У листопаді цього року у Києві контррозвідники СБУ затримали бойовика терористичної організації «ДНР», очільника незаконної в’язниці на тимчасово окупованій території Донецької області “Ізоляція” Дениса Куліковського.

    У березні цього року розслідувачі Bellingcat встановили особи трьох росіян, які катували людей у донецькій в’язниці терористів “Ізоляція”.

    Найсвіжіше

    Популярне