П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Верховний суд Ірану затвердив право християн на свободу віросповідання

    Верховний суд Ірану ухвалив, що приналежність до домашньої церкви не робить християн «ворогами держави» – це рішення винесене на апеляцією дев’яти новонавернених християн, які відбувають п’ятирічне покарання за домашні богослужіння.

    Заявників апеляції було кинуто до в’язниці за звинуваченням у «підриві національної безпеки» – це стандартне формулювання, що використовується для арештів та судового переслідування християн в Ірані. У своєму рішенні від третього листопада Верховний суд Ірану вказує, що новонавернених не слід звинувачувати через відсутність складу злочину, оскільки їх моління в домашніх церквах і проповідницьку діяльність (так звану «пропаганду християнства») не можна кваліфікувати як підрив національної безпеки, повідомляє Credo.press.

    «Просту проповідь християнства і пропаганду “євангельської сіоністської секти” не можна кваліфікувати як таємні збіговиськи та змови з метою підриву безпеки країни, чи то вдома, чи на вулиці», – говориться в рішення суду. У ньому також зазначається, що створення та відвідування домашніх церков не є порушенням низки статей Ісламського кримінального кодексу, які передбачають покарання за участь в «антидержавних групах».

    Правозахисна організація Open Doors вказує, що ці статті «давно і активно застосовуються», оскільки за ними засуджено понад 20 християн, які нині відбувають покарання в іранських в’язницях за молитви в домашніх церквах. Іранський правозахисник і адвокат Мансур Борджі, партнер Open Doors і директор з комунікацій організації Article 18 вважає, що рішення Верховного суду може стати поворотним і допоможе у боротьбі проти переслідувань іранських християн.

    «Ми вітаємо це рішення Верховного суду країни, – заявив Борджі. – Воно має прокласти шлях до звільнення дев’яти християн після повторного розгляду справи у Революційному суді. Що ще важливіше, воно дає тисячам інших християн по всьому Ірану надію на те, що тепер вони зможуть разом молитися у своїх будинках, не побоюючись арешту та ув’язнення. Ми також закликаємо до того, щоб християнам було надано особливе місце для відправлення релігійних обрядів, що є їхнім правом за конституцією Ірану та міжнародними пактами, які Іран підписав без жодних застережень».

    Найсвіжіше

    Популярне