Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Бог дивиться не на плакати, а на серця»: віряни ПЦУ відповіли на «стояння» РПЦвУ у Вінниці

    Кілька днів тому представники Російської Православної Церкви в Україні під стінами Вінницької обласної державної адміністрації провели акцію протесту з вимогами припинити перереєстрацію релігійних громад, що вирішили приєднатися до Православної Церкви України. На акцію зібралися близько 50 прихильників РПЦвУ.

    Розчинивши у своїх молитвах наклепи на адресу священнослужителів та вірян Православної Церкви України і брехню, що для них вже стало звичною справою, прихильники Московського патріархату разом із прибулою до Вінниці групою підтримки з ГО «Миряни» вимагали від керівництва області відсторонення від роботи начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігоря Салецького, повідомляє сайт Вінницької єпархії ПЦУ.

    На їхню думку, чиновник незаконно зареєстрував статути, що були подані релігійними громадами сіл Могилів-Подільського району: Бахтин, Вербовець та Снітків.

    У Вінницькій єпархії Православної Церкви України нагадали, що право релігійних громад вільно змінювати підпорядкування у канонічних та організаційних питаннях шляхом внесення відповідних змін до статуту релігійної громади гарантоване державою. Механізм внесення змін прописаний в Законі України «Про свободу совісті і релігійні організації». Державний реєстратор приймає рішення про реєстрацію змін до статуту, керуючись саме нормами українського законодавства. І претензії до нього є безпідставними, що доводять, зокрема, рішення судів різних інстанцій на користь релігійних громад Вінниччини, що приєдналися до ПЦУ. А в окремих випадках саме вінницькі суди зобов’язали державного реєстратора зареєструвати статути громад, що змінили своє підпорядкування. Про це прихильники РПЦ в Україні на своєму мітингу, звичайно ж, не згадали.

    Замовчування інформації, перекручування фактів, таврування незгодних, провокування конфліктів, недопуск більшості проукраїнських вірян до їхнього ж храму у тому чи іншому населеному пункті, використання мирян-«тітушок» і священницьких десантів, залякування небесними і земними карами, прокльони, цькування, судові переслідування – все це стало ознакою діяльності Російської Православної Церкви в Україні останнього часу і не тільки на Вінниччині.

    Частіше за все це робиться лише з однією метою: спровокувати чи роздмухати конфлікт і виставити себе у ньому жертвою, яка терпить гоніння. Для цієї ж мети, очевидно, було організоване й так зване молитовне стояння, яке відбулося 3 грудня біля будівлі обласної адміністрації у Вінниці.

    А поки у Вінниці відбувалося «стояння», у с. Бахтин Могилів-Подільського району, віряни Православної Церкви України зібралися разом зі своїми священниками – настоятелем протоєреєм Володимиром Гронським та благочинним протоєреєм Олександром Казьміровим біля свого храму, який стоїть зачинений після того, як більшість місцевої православної громади прийняла рішення приєднатися до канонічної помісної Православної Церкви України, а меншість, яка складається з прихильників Московського патріархату, з цим категорично не погодилася. В той час коли представники цієї меншості разом із своїми пастирями у Вінниці поливали брудом вірян ПЦУ, останні тихо молилися під дверима свого зачиненого храму.

    Жителі Бахтина молилися за мир і злагоду у рідному селі і щоби Православна Церква в Україні була єдиною. Дізнавшись про те, що відбувається у Вінниці, поки вони моляться, люди, підтримуючи один одного, говорили, що молитви сильніші за будь-які мітинги, тому що Бог дивиться на серце, а не на плакати, і слухає Бог не гучномовці, а щирі і часом навіть беззвучні слова душі, – зазначають у єпархії ПЦУ.

    Попри всі випробування, які вірянам ПЦУ доводиться переживати, утверджуючи помісну Українську Православну Церкву, люди у Бахтині переконані, що Бог їх неодмінно почує і правда Божа переможе.

    Нагадаємо, раніше Духовний Фронт України повідомляв, що на Вінниччині десяток священників РПЦвУ намагались захопити храм, який вони раніше опечатали.

    Найсвіжіше

    Популярне