П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Львівській духовній академії відзначили 370-ліття від дня народження святителя Димитрія (Туптала)

    6 грудня у Львівській православній богословській академії Православної Церкви України відзначили 370-ліття від дня народження святителя Димитрія Туптала. Подія відбулася у два етапи: спершу була конференція, а опісля присутні мали нагоду побачити студентську виставу «На чужині» про останні дні земного життя святителя Димитрія.

    Про це повідомляє Духовна Велич Львова.

    Ректор ЛПБА, митрофорний протоієрей Ярослав Ощудляк підкреслив: «У святого апостола Павла є такі слова: “Поминайте наставників ваших, які проповідували Слово Боже”. Цей заповіт апостола є актуальний для нас усіх. Тому ми час від часу збираємося, щоб згадувати наших предків і наставників, які передавали Слово Боже із покоління до покоління. У 17-18 столітті в Україні було дуже багато святих, їхні імена нам відомі, але є постаті, які недостатньо знані у нас. Втім це також були подвижники, які служили Богові вірою і правдою. Серед них, і святитель Димитрій».

    Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій (Рудюк) представив студентам книжкові видання у яких вміщені твори святителя Димитрія (Туптала), а також наукові розвідки про нього, які побачили світ у Незалежній Україні. Архієрей закцентував на тому, що хоч святителя Димитрія іменують Ростовським, він завжди залишався українцем, шанував своїх батьків, навіть у Росії у його келії були портрети мами і тата.

    Письменницьку працю та зусилля з впорядкування Четьї-Мінеї святителя Димитрія досі ніхто не зміг перевершити і це при тому, що все своє життя він мав проблеми зі здоров’ям.

    Акцентом відзначення 370-ліття святителя Димитрія Туптала стала презентація книги «Повчання та проповіді. Святитель Димитрій, митрополит Ростовський», яку упорядкували викладачі Львівської православної богословської академії — священники Іван Голуб та священник Володимир Якиляшек.

    Книга містить перше україномовне видання повчань і проповідей святителя Димитрія (Туптала). Також у ній вміщено окремі праці науковців, які розкривають велич постаті святителя Димитрія. Окрім того, є чудові ілюстрації.

    Кульмінацією дня у Львівській православній богословській академії стала студентська вистава «На чужині», режисером якої, виступив єромонах Кипріан (Лозинський). У центрі сюжету останні дні земного життя святителя Димитрія, які він провів на чужині.

    Фото: Духовна Велич Львову

    Найсвіжіше

    Популярне