Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вона відкрила нам шлях до спасіння: предстоятель ПЦУ привітав зі святом Введення в храм Пресвятої Богородиці

    Значення свята Введення в храм Пресвятої Богородиці важко переоцінити, і з року в рік ми знаходимо все нові й нові слова, аби донести всю значущість і важливість події Входження в храм Приснодіви Марії для кожного з нас.

    Про це йдеться у привітанні предстоятеля Православної Церкви України митрополита Київського і всєї України Епіфанія.

    “Сердечно вітаю всіх вас із сьогоднішнім величним святом Введення в храм Пресвятої Богородиці. Воно – не просто вшанування історичної події, бо це набагато глибинніше та суттєвіше, ніж просто входження Її у храм. Тоді, понад дві тисячі років тому, ані батьки Діви Марії, ані первосвященник, який зустрічав Її при храмі, ані Вона сама не знали, яке Її очікує покликання та служіння і які глобальні для усього людства це матиме плоди. Але саме тоді звершилася пророча подія, значення якої було усвідомлене лише згодом і пам’ять про яку Церква зберегла, благоговійно шанує сьогодні й шануватиме до кінця віку”, – говориться у вітальному слові предстоятеля.

    За словами Блаженнійшого Епіфанія, виконуючи обітницю, святі Іоаким та Анна повели свою донечку Марію (появу якої так довго чекали і вимолювали у Господа) до Єрусалиму, в храм Господній. І дивним було для всіх, коли мала Дитина з радістю швидко піднялася усіма високими сходами храму. Там зустрів Її первосвященник, який за натхненням Святого Духа ввів маленьку Діву Марію не лише у храм, а й до святого святих – особливо священного місця у храмі, куди нікому не дозволялося заходити, а сам первосвященник входив туди лише раз на рік для принесення жертви за гріхи народу.

    “Ось яку подію ми з вами згадуємо сьогодні. Її значення важко переоцінити, і з року в рік ми знаходимо все нові й нові слова, аби донести всю значущість і важливість події Входження в храм Приснодіви Марії для кожного з нас. Вона відкрила нам шлях до спасіння, поклала кінець віковому відчуженню людини від Бога і перебуванню під рабством гріха. Вона, донька земних батьків, з благовоління Божого дарувала світу надію на зцілення, оновлення та одухотворення всьому людству”, – наголошує предстоятель ПЦУ.

    Тоді, будучи ще зовсім маленькою Дитиною, Діва Марія увійшла до храму Божого, у його святеє святих, тобто – духовно оновилася для Господа, обрала Його із самого Свого дитинства і залишилась у Богоспілкуванні на все Своє життя. І допомогли зробити такий вибір Її батьки.

    “Не втомлююсь закликати і всіх вас: приводьте своїх дітей до храмів, щораніше приводьте, змалечку! Недарма Господь наш Ісус Христос закликав: «Дозволяйте дітям приходити до Мене і не забороняйте їм, бо таких є Царство Боже» (Мк. 10: 14). Знайомте їх ближче з Богом, їхнім Отцем Небесним, і з Божою Матір’ю, Яка для всіх нас є найбільшою Молитвенницею, Втіхою і Заступницею. Величаємо Тебе, Пресвята Діво, богообрана Отроковице, і шануємо у Храм Господній входження Твоє!”, – наголосив владика Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне