П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Для Діви Марії. На Франківщині з’явилася перша в Україні капличка, облаштована у стовбурі старезної липи

    Каплиці як невеличкі приміщення без вівтаря для молитов чи богослужінь будують із дерева, цегли, каменю та інших різних матеріалів. А майстер із села Чернієва Івано-Франківської територіальної громади Валентин Ткаченко вперше в Україні створив у селі Братківцях унікальну дивовижу – каплицю Діви Марії, яку облаштував у стовбурі старезної липи, повідомляє “Галичина”.

    – Місяць тому до мене звернулася жителька села Братківців, щоб я допоміг реставрувати на місцевому цвинтарі надмогильний пам’ятник священникові Лопатинському, який був парохом села і похований 1884 року, – розповідає пан Валентин передісторію виникнення такого задуму. – Чавунний хрест на могилі було пошкоджено ще за часів радянської влади, то ми його відновили й реставрували сам пам’ятник. Я запропонував своїй дружині поїхати у Братківці, щоб подивитися, як я працюю. Коли поверталися, то побачив, що біля сільського адмінбудинку ріжуть стару аварійну липу.

    Колись неподалік був хрест, який у часи богоборства зламали. Тож батько однієї із мешканок села на тому місці посадив вербу і дуба, щоб місце не забулося, і хотів, щоб нащадки поставили з часом хрест. Господарі так і планували зробити. Та я запропонував інше – вирізати капличку всередині старої дуплавої липи, свого часу пошкодженої блискавкою. Коли я прорізав дупло і вигріб зсередини вражену грибком і короїдами серцевину, то вийшла, образно кажучи, кімната заввишки понад півтора метра. Благословив нас на таку працю священник місцевої церкви. Згідно із попереднім задумом, всередині каплички буде встановлено фігуру Матері Божої, яку на замовлення привезуть з-за кордону. Я працював над капличкою сім днів, головно – бензопилою і сокирою. Розумієте, липа хоч і стара, але ще жива. Всередині ми облаштували стіни і зашпаклювали.

    …Сьогодні В. Ткаченко вже завершив вирізувати величний тризуб при дорозі на старій вербі у селі Березівці. А робота з облаштування каплички у Братківцях ще триває. Її дах буде з очерету, а підлога – з дуба. До освячення у капличці, зовнішній діаметр якої сягає трьох з половиною метрів, обладнають і підсвітку. Радник голови Івано-Франківської міської ради територіальної громади Назар Рибак наголосив, що у Братківцях є дві релігійні конфесії – УГКЦ і ПЦУ, які живуть у мирі і злагоді. Керівник села зазначив також, що адміністрація сприяла і сприятиме таким проєктам у громаді, і поділився планами відновлення в селі зруйнованих у часи радянщини хрестів та провадження сільськими вулицями Хресної дороги.

    А майстер Валентин не переставав нас дивувати. І не лише мріями прикрасити дерев’яними квітами з дуба двір місцевої школи у селі Братківцях. Як з’ясувалося, він колишній старший слідчий УМВС в Івано-Франківській області, підполковник у відставці. Але відвідавши обійстя Ткаченків у селі Чернієві, кожен куточок якого може бути окремою яскравою музейною локацією, ми зрозуміли, що чоловік не випадково взявся за Богу угодну справу в селі Братківцях. Він і його дружина Людмила – полковниця УМВС у відставці – відкрили у собі Богом дані таланти і не закопали їх, а примножили.

    Найсвіжіше

    Популярне