Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії намагаються ліквідувати найстарішу правозахисну організацію

    Російські прокурори 8 листопада звернулися до судів з проханням ліквідувати одразу дві організації, визнані іноземними агентами: історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство “Міжнародний меморіал” та правозахисний центр “Меморіал” (є членом “Міжнародного меморіалу”). В обох позовах сказано, що організації потрібно ліквідувати, оскільки вони грубо порушують законодавство про іноземних агентів.

    Правозахисний центр “Меморіал” був визнаний владою Росії іноагентом у 2014 році, а “Міжнародний меморіал” – 2016-го. Позов про ліквідацію правозахисного центру подано прокуратурою Москви до Мосміськсуду, а позов про ліквідацію “Міжнародного меморіалу” генеральна прокуратура направила до Верховного суду Росії.

    У позові московської прокуратури до правозахисного центру “Меморіал” йдеться про те, що організація неодноразово притягувалася до адміністративної відповідальності за те, що публікувала матеріали у своїх соцмережах без маркування про статус “іноземного агента”. У позові перераховуються вісім адміністративних протоколів про такі порушення у 2019 році, загальна сума штрафів за них становить 1,6 млн. рублів.

    “Організація демонструє стійку зневагу до закону, не забезпечує публічності своєї діяльності, перешкоджає належному громадському контролю за нею, чим грубо порушує права громадян, у тому числі на достовірну інформацію про його діяльність”, – заявляє московська прокуратура у своєму позові.

    Водночас в Європейському суді з прав людини вже багато років очікує на розгляд позов “Меморіалу” про те, що сам російський закон про іноземних агентів порушує Європейську конвенцію про права людини. Відповідачем у цій суперечці від імені Росії виступає саме генпрокуратура, якій Владімір Путін навесні цього року передав функцію представляти Росію у міжнародних судах.

    Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Буріч 12 листопада заявила, що “Російська Федерація не відреагувала на неодноразові заклики Ради Європи скасувати закон про іноземних агентів”, а ліквідація міжнародного “Меморіалу” завдасть “руйнівного удару громадянському суспільству”.

    “Меморіал” створила 1987 року група однодумців, яка обговорювала можливі варіанти увічнення пам’яті жертв політичних репресій совєтської доби. Члени руху займалися збором підписів для створення пам’ятника та меморіального комплексу жертвам репресій, проводили вуличні демонстрації, виставки та наукові семінари на тему державного терору.

    Першим головою ради “Меморіалу” став академік, лауреат Нобелівської премії миру Андрєй Сахаров. Голова правління “Меморіалу” Ян Рачинський називає цікавим збігом той факт, що саме в рік століття Сахарова організацію, створену за його великої участі, намагаються ліквідувати.

    1990 року члени “Меморіалу” вирушили в одну з перших експедицій на Соловецькі острови, звідки привезли “Соловецький камінь” – згодом він став пам’ятником жертвам політичних репресій на Луб’янській площі в Москві. З 2007 року “Меморіал” організує біля пам’ятника акцію “Повернення імен” – на акції зачитуються імена репресованих у СССР.

    У жовтні цього року у столиці Російської Федерації група невідомих осіб намагалась зірвати показ фільму про Голодомор “Гарет Джонс” польської режисерки Аґнешки Голланд, який проходив в будівлі правозахисного центру “Меморіал”.

    Найсвіжіше

    Популярне