П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Львові завершують реставрацію старовинних фресок у Гарнізонному храмі

    У львівському Гарнізонному храмі завершують реставрувати 300-літні фрески. Також майстри відновлюють фасад храму. Реставраційні роботи триватимуть до грудня.

    Про це Суспільному повідомив настоятель храму Тарас Михальчук.

    Роботи з відновлення фресок у Гарнізонному храмі перебувають на завершальному етапі. Наразі майстри працюють над деталями стінопису центрального склепіння.

    “Фрески є авторства Франциска Екштайна. Є навіть його підпис, датований 1740 роком. Вони унікальні тим, що це є бароковий живопис. Малярство, виконане на склепіннях храму, таке велике і настільки унікальне у Львові тяжко знайти”, — каже реставратор Арсен Шпак.

    Реставраційні роботи у Гарнізонному храмі
    Суспільне Львів Реставраційні роботи у Гарнізонному храмі

    Над стінописами українські та польські реставратори спільно працюють уже чотири роки. Майстрам вдалося дослідити та відновити автентичні оригінальні зображення. Загальна площа фресок сягає понад 1000 квадратних метрів.

    “Фрески були перемальовані востаннє у 30-х роках ХХ століття. Їх можна бачити в нижній частині храму. І вони відрізняються від оригіналу, який намалював сам Екштайн, бо кольори оригіналу живіші та мають світлу кольорову гаму. З часом через матеріали, які тоді використовувались, ці малюнки дуже потемніли. Під час нашої реставрації ми відкрили оригінальний шар фресок авторства Екштайна та намагалися відтворити їхній автентичний вигляд”, — каже реставраторка Аліція Савонюк.

    Стінописи Франциска Екштайна
    Суспільне Львів Стінописи Франциска Екштайна

    Завершити відновлення фресок реставратори планують до 10 листопада. Згодом їх мають підсвітити. Для цього у храмі встановлять спеціальне світлове обладнання. Його вартість — 300 тисяч гривень.

    “Ми говоримо про надсучасні технології, які передбачають освітлення храму, регулювання світла і тонування світла в різну пору дня. Це буде відбуватися автоматично, все буде комп’ютеризовано. Ми вже погодили перший етап, щоби до початку грудня усе було підсвічене”, — каже настоятель Гарнізонного храму Тарас Михальчук.

    Фасад Гарнізонного храму під риштуванням
    Суспільне Львів Фасад Гарнізонного храму під риштуванням

    До грудня також планують завершити реставрацію фасаду храму. До цього часу його потинькують та пофарбують.

    “Фасад є теж унікальний. Камінь повернеться до свого первинного вигляду – це є світлі тони, тому що камінь природно був світлим. Ми будемо бачити частинку Риму безпосередньо тут, в нас у Львові, тому що ми знаємо, що храм цей збудований частково на взір храму, який знаходиться в Римі, храму Іль Джезу”, — додає Тарас Михальчук.

    На реставрацію фасаду з міського бюджету виділили 8 мільйонів гривень. Ще 4 – зібрали у храмі.

    Найсвіжіше

    Популярне