Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ порушує закон про перейменування, а її речник пробив чергове дно – архієпископ Євстратій

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував заяви речника Російської православної Церкви в Україні (РПЦвУ) протоєрея Миколая Данилевча, який заявив, що РПЦвУ («Українська православна церква») не можна називати РПЦвУ і за це треба в суд подавати.

    «Назва “Російська Православна Церква в Україні” передбачена ЗАКОНОМ України для тієї юрисдикції, яку представляє цей речник. До речі не «Руська», а саме «Російська». Тому всі, хто її так називають – просто виконують закон. А от РПЦвУ цей закон ПОРУШУЄ», – заявив речник ПЦУ.

    «Колись цілком адекватний і навіть дещо проукраїнський священик своїми заявами раз-по-раз пробиває дно. Я добре знаю, що і досвіду, і освіти, й інтелекту у отця Миколая є цілком достатньо, щоби розуміти, наскільки дико виглядають такі його вислови. І якщо він робить подібні заяви – значить комусь з вищих начальників таке ну дуже вже треба», – йдеться в дописі архієпископа Євстратія (Зорі).

    Він висловив жаль з того, що місце сидіння Данилевича визначає його точку зору, нехтуючи правдою. Він додав, що якби закон про унормування назви видала РФ, то РПЦвУ би його швидко виконала.

    «… це ж не російський закон – інакше би РПЦвУ його швидко виконала, як от зробила в окупованому Криму, першою кинувшись реєструвати єпархію за законами окупантів», – зазначив архієпископ Євстратій.

    Він також підкреслив, що приналежність «УПЦ» до РПЦ прописана ПРЯМО в статутах обох юрисдикцій. «Може і це до статутів вписали “ПЦУ та недружні ЗМІ”?», – іронічно запитує архієпископ Євстратій.

    «Щодо “Турецької церкви” – така справді існує. Опереткова організація, яка складається з ОДНІЄЇ родини. Цікаво було би почути ХОЧ ОДИН аргумент зв‘язку між цією фейковою “церквою” і ПЦУ. Ну так, щоби оцінити “глибину польоту фантазії”», – зазначає речник ПЦУ.

    «Про те, що між Вселенським Патріархатом і ПЦУ нічого подібного НЕМАЄ до того структурного зв‘язку і підлеглості, які є між МП та РПЦвУ – годі й говорити.
    Якщо ж речник, попри об‘єктивні факти, які цілком спростовують його позицію, натякає на “приналежність ПЦУ” до Вселенського Патріархату, то важко зрозуміти, чому називає цей Патріархат не властивою йому назвою, а назвою фейкової турецької секти. Може тому, що боїться зайвий раз підкреслити, що ПЦУ належить до Вселенського Православ‘я, від спілкування з яким МП поступово самоізолюється?
    Чи він так таємничо натякає, що «РПЦ» та «Турецька церква» – рівні за статусом структури і до них слід ставитися однаково? Якщо це так – вельми смілива самокритичність…», – підсумував архієпископ Євстратій (Зоря).

    Найсвіжіше

    Популярне