Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Скажіть їм, щоб позбулись страху. Північний сусід боїться втратити контроль», – священник УГКЦ про ізоляціонізм РПЦвУ

    26 жовтня релігієзнавець Людмила Филипович, під час презентації видання документів православно-католицького діалогу, запитала, що робити з тими хто категорично проти єднання Церков та діалогу?

    Вона натякнула на противників єднання із Московського патріархату, в офіційних документах якого екуменізм звучить як лайливе слово. Президент екуменічних студій Українського католицького університету (УКУ) священник Української греко-католицької церкви Іван Дацько порадив представникам Московського патріархату позбутись страху і не вважати спільну молитву “Отче наш” з УГКЦ єрессю.

    “Скажіть їм, щоб позбулися страху. Іван Богослов пише: той, хто має страх, має в собі муку, той не досконалий в любові… Позбудьтеся страху і трохи погляньте в історію, в богослов’я і навчіться того. Північний сусід боїться втратити контроль і владу над Україною, над Українською Церквою”, – сказав протоєрей УГКЦ Іван Дацько.

    “Христос не створив канонів, то створили — люди. Ви знаєте, що у Церкві Західній  закон целібату можна скасувати одного дня. В нас вже є, що можна і так далі. І то тепер збираються міняти. Дуже тяжкий процес! І патріарх Варфоломій каже: спокійно, не думайте, що ви вже всі тепер можете одружуватись. Але, як є молодий священник і овдовіє, та має 4 діточок, то може треба зробити виняток? І так далі, і так далі. То є людські закони”, – зауважив представник УГКЦ.

    Він нагадав випадок, коли представник РПЦвУ митрополит Августин (Маркевич) не захотів помолитись у спільній молитві “Отче наш”, бо це за його словами – “єресь”.

    Найсвіжіше

    Популярне