П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Зрізали замки і захоплювали храм»: РПЦвУ поширила черговий наклеп на вірян ПЦУ

    Медіаресурси РПЦвУ поширюють неправдиву інформацію, про те що громада ПЦУ у селі Навіз нібито зрізала замки. Насправді представники релігійної громади ПЦУ в селі Навіз Волинської області не зривали жодних замків і не захоплювали храм, адже релігійна громада ПЦУ має власні ключі, які пів року тому під наглядом правоохоронців вона отримала.

    Про це повідомляє офіційний сайт Волинської єпархії з посиланням на коментар священника ПЦУ Володимира Гаврана, який є настоятелем на цій парафії.

    За словами отця Володимира, ще після перших зборів у квітні на храм повісили один замок у присутності поліції, а ключі передали як священнику Російської Церкви Анатолію, так і громаді, яка бажала перейти до ПЦУ.

    «Виходить, що ключі від центральних дверей були в обох сторін. Далі, між притвором і храмом, є ще одні двері, але коли ми 13 жовтня заходили в храм, то там не було замка. Батюшка Анатолій його не закрив. Ще у неділю, 10 жовтня, він служив там літургію, а вже в середу, 13 жовтня, служили ми», – пояснив священник ПЦУ.

    Таким чином, закиди представників РПЦвУ про «зрізані замки» і «захоплений храм» не відповідають дійсності. Такі інформаційні вкиди і маніпуляції, ще раз показують, що ЗМІ РПЦвУ не можна довіряти, чи покладатись, як на об’єктивне джерело. Тим паче, що подібна брехня, про «захоплення» тиражується навіть митрополитом РПЦвУ Антонієм (Паканичем).

    «Захопленням» в РПЦвУ традиційно називають приєднання парафій до ПЦУ, шляхом голосування більшості парафіян на зборах (Наприклад на Сумщині на зборах за ПЦУ виступило 107 людей, проти трьох, які були за МП). Крім цього, навіть програні судові позови, якими завалюють РПЦвУ суди, не змушують цю релігійну організацію заспокоїтись і діяти згідно з українським законодавством. Там ніяк не можуть змиритись із тим, що українські громадяни хочуть і можуть існувати без духовної протекції і підпорядкування Кремлю.

    Скріншот із медіа-ресурсу РПЦвУ де поширений фейк про “зрізані замки”

    Загалом захід до храму в селі Навіз відбувся без жодних сутичок чи суперечок.

    «Перед тим ми сповістили поліцію, показали всі документи, з якими наступного дня спокійно зайшли до храму, відчинили центральний замок. Зайшла поліція, зробила відео знімання, зафіксували все, що є і чого немає, і далі ми провели перше богослужіння, відслужили вечірню», – пригадав священник.

    Навіть більше – отець Володимир зауважив, що прихильники Російської Церкви знали про те, що громада ПЦУ 13 жовтня служитиме вечірню у храмі, і заздалегідь підготували собі альтернативне місце для служби – у порожній хаті. За даними медіаресурсу МП, це будинок парафіян, які на зиму виїхали з села.

    Цікаво, що представники УПЦ МП у селі Навіз повелися доволі нетипово, фактично поступившися храмом релігійній громаді ПЦУ без суперечок і завезених тітушок. Щоправда, перед тим їхній священник Анатолій встиг винести з храму цінне церковне начиння, що належить громаді, зокрема коштовну чашу, ризи та вінчальні вінці.

    На цей час отець Володимир провів у церкві вже кілька служб для вірян ПЦУ і жодного разу вони не наражались на відкриту агресію чи силову протидію з боку прихильників чи священнослужителів Російської Церкви.

    «Жодної агресії немає. Вони більше інформаційно атакують, починають писати, що “захопили”, “терористи”. Але щоб хтось прийшов і розповідав, що ми не праві, такого немає», – розповів священник ПЦУ. Втім, він не відкидає вірогідності того, що згодом представники РПЦвУ можуть почати судову тяганину.

    Священник ПЦУ також уточнив, що близько пів року тому члени релігійної громади, провели у селі опитування щодо переходу і більшість (370 людей з 400, які могли голосувати) висловилися за приєднання до Помісної Української Церкви. Перші збори відбулись 4 квітня 2021 року біля церкви, про що було завчасно повідомлено місцевих жителів.

    За словами священника, найбільш голосно проти переходу виступали вже колишній настоятель від РПЦвУ Анатолій Остапчук.

    «Вони кричали, сварилися, що не треба нам цього, що “нікогда” не буде цього, ніякої Православної Церкви України, мовляв, що ви робите бучу в селі», – пригадав отець Володимир.

    Після зборів парафіяни подали протоколи голосування до ОДА для перереєстрації статуту релігійної громади у юрисдикції ПЦУ, однак, чиновники виявили технічні недоліки в оформленні документів. Спочатку громада пробувала виправляти помилки у документах, але марно, тому зрештою вирішили повторно проводити збори, які відбулись 19 вересня.

    «Все правильно оформили, і вже ці документи були зареєстровані в ОДА. 5 жовтня голова ОДА підписав документи про перереєстрацію статуту і перехід релігійної громади до ПЦУ», – розповів отець Володимир.

    Протягом цих кількох місяців, поки релігійна громада займалася паперовою роботою, священнослужителі і віряни РПЦвУ чинили опір вільному волевиявленню релігійної громади, зокрема, самі влаштували збори, під час яких спробували підробити протокол голосування.

    «Вони хотіли зробити потаємні збори, не показуючи, хто і за що проголосував, бо їм так було вигідно. Але наші віряни з громади ПЦУ, які також були на тих зборах, вимагали, щоб голосування було відкритим. Бо виявилося, що там від кожного прихильника МП було по двадцять підписів у протоколі голосування. Цього робити не можна. На щастя, ці їхні збори забракували, а протокол зборів не зареєстрували», – розповів священник ПЦУ Володимир.

    14 жовтня у селі Навіз Рожищенської громади пройшла перша вечірня служба вірян, які приєднались до Православної Церкви України, у церкві святкували Покрову. Під час першого та другого богослужіння ПЦУ були присутні працівники поліції, аби уникнути можливих провокацій. Однак усе пройшло спокійно.

    Раніше «Духовний Фронт України» повідомляв, що Апеляційний суд визнав правомірним перехід релігійної громади із Російської Православної Церкви до Православної Церкви України у селі Шепель, що на Волині. Також у селі на Волині після переходу до ПЦУ перше богослужіння пройшло з поліцією.

    Також волинський священник ПЦУ розповідав, що РПЦвУ фінансує будівництво храмів для 10 людей, де громади перейшли у ПЦУ. 

    Найсвіжіше

    Популярне