Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві презентували видання «Українська державність: історико-правничі нариси»

    Блаженнійший Митрополит Епіфаній 11 жовтня 2021 року взяв участь у загальнонаціональної презентації видання «Українська державність: історико-правничі нариси», яка відбулася у тисячолітній святині Православної Церкви – Соборі святої Софії Київської.

    Презентації проводив керівник проєкту, голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Степан Кубів.

    Звертаючись до учасників заходу Його Блаженство зазначив, що непересічне значення цієї книги полягає у висвітленні об’єктивної історії нашої державності, яку ми повинні знати, щоби вивчивши й проаналізувавши пройдений шлях не повторювати помилок минулого. Предстоятель також сказав про важливість єдності в процесі розбудови Держави і єдиної Церкви, адже без цього ми не здобудемо країну, про яку мріяли наші предки і яку ми зможемо достойно передати нашим нащадкам, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    За словами голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, який взяв участь в перезентації, книга «Українська державність» — унікальне видання.

    «Її унікальність полягає в тому, що вперше вийшла узагальнена історія української державності. Чому ми вирішили написати саме книгу? Тому що про українську державність насамперед ми дізнавалися саме із книг, таких як «Повість минулих літ», «Бертинські хроніки» та інші», – зазначив Стефанчук.

    Спікер парламенту також нагадав про указ президент України «Про День Української Державності» – незабаром Верховна Рада України розглядатиме законопроєкт, який підвищує значення цього дня, зробивши його вихідним, щоби ми розуміли ставлення Української держави до українського державотворення.

    «У нас дуже глибоке історичне коріння. Усі ми маємо пам’ятати, що саме українці є носіями понад тисячолітньої державності. Київ був заснований 482 року, а 839 року датується перша писемна згадка про посольство русів у «Бертинській хроніці», що вважається першим міжнародним дипломатичним визнанням», – наголосив Руслан Стефанчук.

    «Завданням кожного з нас є докласти максимум зусиль для того, щоби створити настільки міцний фундамент української державності, аби ніколи та ні в кого не було жодного бажання зазіхати на українську державність, нашу історію і на те, що ми є українцями та ми цього гідні! Недоторканою аксіомою має бути одне — ми всі повинні боротися за єдність української держави, за єдність української нації. І в нас обов’язково все вдасться», – підсумував голова Верховної Ради.

    Найсвіжіше

    Популярне