Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦвУ відзначився заявою про «народ Донбасу», чим підіграв роспропаганді, – релігійний експерт

    10 жовтня, коли Російська православна церква в Україні (так звана УПЦ МП) відзначила 30-річчя своєї єпархії в Донецькій області, намісник Святогірської лаври митрополит РПЦвУ Арсеній (Яковенко) відзначився заявою про «народ Донбасу». Крім того, Онуфрій не поїхав на окуповані території, щоб не зазнати репутаційних втрат.

    На це йдеться у дописі релігійного експерта Олександра Єфременка.

    «..під час зустрічі Онуфрія (Березовського) на території обителі, намісник Лаври Арсеній (Яковенко) заявив наступне (російською мовою): «Ваше Блаженство, в сегодняшний торжественный день, когда Донецкая епархия празднует юбилей своего 30-летнего возрождения, также празднует с ней и Святогорская лавра, празднует и весь народ Донбасса. Народ Донбасса никогда не разделялся и в хранении единства канонической Церкви…», – звернув увагу Єфременко.

    Він додав, що у РПЦвУ вкрай невміло приховують власну підтримку ідеології, яка нав’язується Кремлем.

    «…російська пропаганда, яка категорично відкидає ідею існування окремого від Росії українського народу, раптом вигадала, культивувала і поширила твердження про існування окремого, самостійного “народу Донбасу”. Зрозуміло, що Кремль, який категорично виступає проти української національної самосвідомості і намагається знищити всі прояви українського народу, підтримує думку про “народ Донбасу” виключно для посилення настроїв сепаратизму серед громадян України і, зокрема, мешканців східних областей нашої держави», – пояснив експерт.

    За словами Олександра Єфременка, такі репліки митрополита РПЦвУ свідчать про те, що «архієреї РПЦвУ слухняно підхопили і транслюють наративи роспропаганди, виступаючи аж ніяк не на боці української держави і діючи на шкоду українському народові».

    Релігійний експерт, пригадав також, що приблизно місяць тому згаданий вище митрополит Арсеній (Яковенко), під час однієї з власних проповідей, заявляв про вірність Російській Церкві та особисто Моспатріарху Кірілу (Гундяєву).

    «То що ж насправді означають слова митрополита Арсенія (Яковенка) про вірність Російській Церкві, яку сповідують у Святогірській лаврі і весь «народ Донбасу»? У те, що це безглуздий збіг та обмовка у виконанні архієрея РПЦвУ, повірити досить не просто», – підсумував Єфременко.

    Раніше Яковенко також заявляв, що війну почала Україна.

    Нагадаємо, раніше релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що клірики РПЦ неодноразово їздили в Африку і підбирали там собі осіб, готових чинити розкол. Також він писав, що розколює православ’я Москва, але звинувачує у цьому Константинополь.

    Найсвіжіше

    Популярне