Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Запоріжжі відкрили виставку “Хрести України: Донеччина”: 400 хрестів та унікальна ставротека

    У Запоріжжі в церкві Покрови Пресвятої Богородиці, що знаходиться на території історико-культурного комплексу “Запорозька Січ”, відкрилась виставка “Хрести України: Донеччина”. Серед експонатів – понад 400 хрестиків та артефакти, знайдені на території Донецької області.

    Виставку на Хортицю привіз Єдиний в Україні і Східній Європі Музей Хреста та його директор, дослідник Віктор Векленко, повідомляє Укрінформ.

    Відвідувачам показують кілька сот натільних та нагрудних хрестів, чоток, паломницьких медальйонів XII-XХст., ставротеку.

    “Всі предмети – це загублені речі, з землі. Їх збирають край дороги, в городах. Переважна більшість – це натільні хрести. Вони були зібрані на території виключно Донецької області. Вони виставлені в тому вигляді, в якому були знайдені. Їх просто відмили від землі. Експонати збирали понад 15 років”, – розповів Векленко.

    Дослідник також додав, що хрести виконують декілька функцій: свідчення належності до тої чи іншої конфесії, друга – оберіг та третя – прикраса.

    Клірик Свято-Покровського храму на Хортиці ПЦУ, отець Діонісій Кравчук говорить, що на виставці можна побачити українську ідентичність.

    “Цими експонатами дослідник намагається показати, що в нас своя історія і своя культура. Це важливо хоча б для для того, аби наші майбутні покоління розвивали свою історичну пам’ять. Це я вам кажу як історик, а не батюшка”, – сказав він.

    Одним з найунікальніших експонатів виставки є ставротека. Це дошка, в яку врізані культові речі.

    “Центральна частина – перламутр, межа 19 – 20 століття. Навколо неї – частини складня, це були такі міднолиті складені іконі. Можливо, що якась втулка зламалася, розділили і навколо перламутру у вигляді хреста утворили композицію”, – пояснив директор Музею Хреста.

    Ставротеку він купив в одного з перекупників на початку збройного конфлікту на сході України.

    Виставка триватиме до Великодня (квітня), а от чи побачать її інші міста – поки невідомо.

    Найсвіжіше

    Популярне