Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Апостол любові. Історія та традиції дня святого Іоана Богослова

    9 жовтня Православна Церква України відзначає День святого апостола та євангелиста Іоана Богослова. Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій у спеціальному проєкті НВ та ПЦУ про церковні свята розповідає про історію та традиції свята.

    Святий апостол і євангелист Іоан походив із Віфсаїди Галілейської, був сином Заведея — риболова і Саломії та меншим братом Якова Заведеєвого. Батьки Якова та Іоана були люди благочестиві, не багаті, прості й підкорені волі промислу Божого. Сам Іоан був людиною не книжною та простою. Про Спасителя Іоан дізнався зі свідчень про Нього Іоана Хрестителя. Коли ж Предтеча, вказуючи на Господа, вигукнув: «Ось Агнець Божий» (Ін. 1, 36), то двоє із учеників пішли за Ісусом, серед них був Іоан.

    Подібно до свого брата Іоан був названий Господом Воанергесом, тобто сином громовим (Мк. 3, 17) через те, що Іоан Богослов мав особливу ревність про славу свого Учителя й про велич євангельської проповіді. Богослів’я Іоана, немов грім, мало бути почутим у всій вселенній і всю наповнити землю. За свідченням Ієроніма Стридонського, Іоан був покликаний на апостольське служіння в юнацькі роки і був наймолодшим серед апостолів. Через рік після покликання Іоан був вибраний Господом з великої кількості Його учеників в число дванадцяти апостолів.

    Іоана особливо любив Ісус Христос. Разом з Яковом і апостолом Петром святий Іоан був свідком Преображення Ісуса Христа. Він був присутнім під час хресних страждань Спасителя. Перед Своєю смертю Ісус Христос доручив Іоану піклуватися про Божу Матір, якій апостол служив аж до Успіння. Після того, як Божа Матір відійшла до Свого Сина, апостол Іоан попрямував в малоазійське місто Ефес, проповідувати в якому йому випало за жеребом. Він прийняв на себе турботу про утвердження віри Христової в малоазійських церквах: Ефеській, Пергамській, Смирнській, Фіатирській, Сардинській, Філадельфійській і Лаодикійській.

    Під час гоніння імператора Домиціана святий Іоан був висланий на острів Патмос в Егейське море. Тут разом із своїм учнем Прохором апостол пробув декілька років. На Патмосі Іоаном було написане «Об’явлення, або Апокаліпсис», в якому розкриті тайни кінця світу.

    Після повернення до Ефесу святий Іоан написав Євангеліє. Передання нам розповідає, що святий апостол не відразу на прохання Церков приступив до справи написання Євангелія. Заповівши усій Церкві піст, він, подібно до Мойсея, зійшов на гору з одним своїм учнем. Там три дні й три ночі провів у палкій молитві й тоді, після небесних знамень, наказав учневі своєму Прохору писати перші рядки Святого Благовістя. Євангеліє від Іоана написане було в Ефесі біля 102 року після Р. Х. грецькою мовою. За висотою вчення Євангелія, особливо про Божество й безначальне народження Бога Слова, про Божество й безначальне сходження Святого Духа від Бога Отця, святому апостолу було надане Церквою друге ім’я — Богослов.

    У Новому Завіті йому також належить три послання, в яких він проповідує любов до Бога і ближніх. «Апостолом любові» називає Церква Іоана Богослова. Наприкінці свого життя Апостол і Богослов постійно говорив своїм учням: «Діти, любіть один одного».

    Проживши більше ста років, Іоан просив учнів своїх поховати його. Розкривши через деякий час могилу апостола, учні не знайшли його тіла, яке таємним чином було взяте Господом. У стародавні часи 21 травня за н. ст. на могилі Іоана Богослова виступав тоненький наліт праху, а запашне миро проймало повітря. Від цих знамень багато людей зцілялося. В пам’ять про це чудо Церква встановила святкувати день пам’яті Іоана Богослова ще й 21 травня.

    Свідчення про дні пам`яті святого апостола і євангеліста Іоана Богослова в IV-V століттях можна знайти в проповідях святителя Іоана Золотоустого та блаженного Августина. Зокрема, святитель Іоан Золотоустий у своїй проповіді на день 12 Апостолів про Іоана Богослова говорить, що він і після смерті своєї, немов живий, зціляє весь Ефес. Святий Кирило Олександрійський у своєму слові на день святого апостола Іоана в присутності святих отців Ефеського Собору 431 року взивав: «Відкрий нам, Євангелисте, тайну воплочення, поясни її тепер, блаженний Іоане, що був названий сином Воанергесовим; ось прийшов до тебе великий собор пастирів».

    За звичаєм святий апостол і євангелист Іоан Богослов зображається на іконах таким, що пише Євангеліє, а за плечима в нього знаходиться орел, в ознаменування особливої висоти вчення, яким святе Євангеліє від Іоана розпочинається: «Споконвіку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог» (Ін. 1, 1). Зустрічаються й інші зображення святого апостола, де за його плечима знаходиться ангел, який допомагає осягнути євангелисту тайну Божества.

    В Україні день пам`яті святого апостола і євангелиста Іоана Богослова — 9 жовтня — дуже шанований. У багатьох селах і містечках цього дня храмове свято, оскільки багато церков є освяченими на честь Апостола Любові. Цей день є особливим в Київській православній богословській академії – урочиста відправа відбувається в Академічному храмі святого апостола і євангелиста Іоана Богослова, що знаходиться у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі, а потім в конгрегаційній залі Академії відбувається святкове засідання викладачів і студентів.

    Люди у старій Україні казали, що «хто не посіяв до Богослова — не варт доброго слова». «Коли до Богослова проса буде з ложку, то буде і в ложку». А ще придивлялись за прикметами: «На Богослова дощ зі снігом — у січні тричі йтиме дощ»; «сонячно і тепло — червень буде дощовий і холодний». На Івана Богослова закінчувалися всі роботи в полі.

    За заповітом Іоана Богослова ми всі повинні мати любов між собою, бо все минеться, а любов — ні. Любов’ю рухається все в цьому світі, і світ тримається на любові. Отож стараймося придбати любов до Бога і до ближнього та ніколи її не втрачати.

    Найсвіжіше

    Популярне