Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві відбувся Марш пам’яті жертв Бабиного Яру

    У Києві 3 жовтня організували щорічний Марш пам’яті жертв Бабиного Яру, присвячений 80-м роковинам трагедії. До ходи долучилися близько 300 учасників, серед яких родичі очевидців подій у Бабиному Яру й представники єврейської спільноти.

    Як повідомляє “Суспільне”, учасники Маршу зібралися в районі метро “Лук’янівська” біля кінотеатру “Київська Русь”.

    Звідти вони колоною рушили до пам’ятника “Менора” в Бабиному Яру та повторили той же маршрут, що й євреї в 1941 році. Учасників ходи супроводжували правоохоронці.

    “Люди, які йшли 70 років тому, вони також мали план. Вони не думали, що будуть вмирати. Вони гадали, що або їх поселять у якесь гетто під Києвом, як це було з Варшавою, з Римом та іншими великими містами. Сьогодні цим шляхом пройшли ми з дітьми, літні люди, студенти. Це вкрай важливо, щоб люди відчули на собі ті ж самі емоції, які люди відчували тоді. Це треба тому, щоб люди знали, що не можна ніколи повторювати вбивства людей, орієнтуючись лише на їхні національності або на їхній колір шкіри або віросповідання”, — розповів речник Єврейської громади в Україні Леонід Барац.

    Біля монумента рабин Житомира Шломо Вільгельм прочитав поминальну молитву “Кадиш”. А учасники пам’ятного заходу запалили лампадки та поклали квіти до пам’ятника.

    Проведення Маршу пам’яті жертв Бабиного Яру ініціювали єврейський бізнесмен, поет Євген Городецький і громадський діяч Дмитро Юрінов. Пам’ятна хода відбувається у столиці вшосте.

    Городецький пояснив, що хоча роковини трагедії в Бабиному Яру припадають на 29-30 вересня, цей пам’ятний захід намагалися співвіднести з релігійними святами та провести його саме у неділю.

    “На відміну від інших маршів, у нашому марші беруть участь велика кількість дітей. Цього року ми очікуємо, що буде понад 300 дітей з усієї країни. Діти не можуть брати участь у будній день, щоб не пропускати навчання. Ми пам’ятаємо (про ці трагічні події — ред.), а дітям треба розповідати, щоб вони несли цю пам’ять далі”, — сказав співорганізатор заходу.

    Протягом 29-30 вересня 1941-го року в урочищі Бабин Яр у Києві розстріляли майже 34 000 євреїв. За дослідженнями, наймолодшому малюкові було три дні, а найстаршій людині – 103 роки. Щоденні розстріли євреїв, військовополонених та цивільних тривали з вересня 1941-го до весни 1942-го року. Нацистська операція у Бабиному Яру 29-30 вересня стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни.

    Найсвіжіше

    Популярне