Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Науковця звинувачують у продажі папірусів Біблії датованих 70-120 рр. за 7 млн доларів

    Дірка Оббінка, англійського папіролога, викладача Оксфордського університету і працівника Oxyrhynchus Papyri — найбільшої у світі збірки стародавніх папірусів — звинуватили в продажу стародавніх, зокрема біблійних, текстів із цієї колекції до Америки.

    Фрагмент Євангелія від св. Марка, датований імовірно 70-120 рр. науковець у 2010-2013 рр. продав разом з іншими 32 артефактами загалом за 7 млн доларів фірмі «Hobby Lobby», після чого вони мали потрапити до відкритого чотири роки тому Музею Біблії у Вашингтоні.

    Про це повідомила New York Times, передає CREDO.

    До Оксфорда, як виявилося, також потрапив унікальний фрагмент Євангелія від св. Марка. Професор Оббінк спочатку заперечував, що він украв щось із колекції, яка зберігалася в університетській бібліотеці Саклер (Oxford`s Sackler Library). 2019 року в інтерв’ю для газети «The Waco Tribune-Herald» він сказав: «Я розумію, що є документи, які можуть бути використані проти мене, але вважаю, що вони сфабриковані, щоб зіпсувати мою репутацію і кар’єру».

    Першим про крадіжку розповів Скотт Керролл, також експерт із папірусів. Під час однієї з лекцій він сказав, що бачив в оксфордському Christ Church College «фрагменти папірусу з Євангелія св. Марка, датованого 70-120 рр., які потім хтось купив, але не скажу хто».

    Коли в інтернеті з’явилося відео із записом цієї лекції, представники британського Дослідницького товариства почали підозрювати, що викрадено екземпляр із їхньої колекції. 2016 р. вони вирішили не поновлювати угоду про співпрацю з Оббінком через його «ймовірну причетність до злочину». Пізніше професор Брент Нонгбрі, викладач Норвезької школи теології й кількох інших навчальних закладів та автор багатьох праць про початки християнства, опублікував копії тексту згаданої угоди про продаж стародавніх текстів до Америки, яку він «отримав від одного дослідника, пов’язаного з Музеєм Біблії у Вашингтоні».

    Це призвело до подальшого усунення Дірка Оббінка від роботи з папірусами. На процесі, який зараз триває, він зізнався, що «помилково» продав тексти з оксфордської бібліотеки, які йому не належали, і обіцяв повернути 760 тис. доларів, які вже отримав за них. Наразі повернув лише 10 тис. доларів.

    Як зазначає «New York Times», важливу роль тут відіграють також ще два питання: історична вага документа — Євангелія від св. Марка — та система охорони документів такого роду в бібліотеці Оксфордського університету. Фрагмент Євангелія св. Марка, звісно, привертає увагу багатьох науковців, які вважають, що воно могло бути написане навіть у 70 р., тобто в період, який зазвичай пов’язують із його створенням. Наприклад, професор Деніел Воллес із Богословської семінарії в Далласі вважає, що цей текст св. Марка може бути «одним із найстаріших у світі».

    Нью-Йоркська газета також звертає увагу на недостатню безпеку зберігання таких цінних пам’яток в Оксфорді. «В американських університетах, таких як Єльський чи Принстонський, більшість документів відскановані й кожен може переглянути їх в інтернеті. Натомість самі документи зберігаються в місцях із хорошою охороною, і взяти їх звідти можна тільки згідно з визначеною процедурою.

    Практика ж британського Дослідницького товариства (Exploration Society) — інша. Їхні папіруси все ще фотографують, причому лише ті, які стали предметом наукових публікацій. Іноді науковці самі приносили ці предмети в свої в кабінети», — написала NYT. Такий брак контролю щодо важливих стародавніх текстів міг заохотити і Дірка Оббінка до їхньої крадіжки.

    Найсвіжіше

    Популярне