П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Екзарх Вселенського Патріархату: Господь каже, що є тільки дві заповіді, на яких базуються весь закон і всі пророки

    Екзарх Вселенського Патріархату єпископ Михаїл у неділю, 3 жовтня, виголосив проповідь, в якій розповів про важливість виконання двох заповідей, які дав нам Господь.

    «Ми всі з вами читаючи Старий Завіт знаємо, що є 10-ть заповідей. Але сьогодні Господь каже, що є їх тільки дві, на яких базуються весь закон і всі пророки. І оці дві вони набагато важчі для виконання якщо їх розглядати саме в контексті тих десятьох. По суті ці десять заповідей — це є розкриття тих двох заповідей», – сказав єпископ Михаїл.

    Він зауважив, що Ісуса Христа спокушали лукавим запитанням і слухали, як він відповість, повідомляє Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні.

    «На лукаве запитання Господь відповідає дуже просто, що найбільша заповідь – це возлюбити Господа Бога свого, всім серцем своїм, всією душею своєю, всім розумінням своїм. І друга заповідь – полюбити ближнього, як самого себе. Здавалось би, як все просто. Що ще вимагається? Все ж так дуже чітко і ясно. Але кожна людина для себе відкриває багатогранність цих двох, здавалось би найпростіших заповідей. Що ж означає возлюбити Господа Бога? Адже любов — це завжди діалог. І повертаючись до Старого Завіту, до десятислів’я, ми з вами бачимо, що любов Божа проявилася в тому, що він дарував нам свого Сина, Спасителя, як і обіцявши, після падіння Адама і дав Закон Божий, для того, щоб людина жила, праведно, для того, щоб вона не страждала від своїх гріхів і поставив, так би мовити, певні умови для взаємовідносин із Ним. Не тому, що Йому потрібно наше шанування, не тому що Йому потрібне наше поклоніння, а тому, що спілкування із Ним потрібно перш за все нам з вами», – підкреслив владика.

    Екзарх Вселенського Патріархату порівняв це із любов’ю до ближнього і якщо людина намагається ці заповіді виконувати, то вона побачить, що вони пов’язані між собою.

    «Яким чином любов до ближнього, пов’язує нас з любов’ю до Бога? Адже всі ми знаємо, що кожна людина, кожен з нас без виключення, це є образ і подоба Божа. Коли ми любимо Бога, то ми покликані любити і ближнього, який також є образом і подобою Божою. Незважаючи ні на що. Скільки б прикростей не зробила б нам ця людина, ми покликані, принаймні бачити в ній образ Божий», – зазначив єпископ Михаїл.

    Він додав, що також треба милостиво ставитись до інших людей і до себе, адже і ми є образом і подобою Божою. А це означає, що нам потрібно виконувати Божі заповіді, щоб не занапастити своє життя, щоб не занапастити свою душу, бо і в нас живе Дух Божий. Ми повинні це цінувати, що Бог відкрив нам двері до Царства Небесного, — сказав на проповіді владика Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне