Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа вибачився перед мексиканським народом, за вчинки які «завдали глибоких страждань»

    «Святкувати незалежність означає утверджувати свободу, а свобода – це дар і постійне здобування. Це слушна нагода для того, щоби зміцнити коріння та наново ствердити цінності, які згуртовують націю», – пише Папа Франциск у листі на ім’я архиєпископа Рохеліо Кабрери Лопеса, який очолює архідієцезію Монтеррея та Єпископську Конференцію Мексики, надісланому з нагоди відзначень двохсотріччя незалежності країни, передають Ватиканські Новини.

    За словами папи Римського, зміцнення коріння вимагає переосмислення минулого. В цьому контексті понтифік згадує про те, що він особисто та його попередники просили пробачення за «особисті та соціальні гріхи, за всі ті вчинки та упущення, які не сприяли євангелізації».

    «В цій перспективі ми не можемо також ігнорувати вчинки, які в ближчі до нас часи були сподіяні проти християнських релігійних почуттів великої частини мексиканського народу, завдаючи глибоких страждань», – зазначає Франциск.

    Він закликав «гоїти рани, розвивати відкритий діалог, що шанує відмінності, будувати жадане братерство, відаючи перевагу спільному благові понад часткові інтереси, напруження та конфлікти». Оглянутися назад, за його словами, є також нагодою зміцнити коріння, наново ствердити цінності, які сформували народ.

    У зверненні до мексиканського народу Папа Франциск не міг не згадати про те, що вже незадовго відзначатиметься 500-річчя об’явлення Пресвятої Богородиці у Гваделупі.

    Він заохотив скеровувати свій погляд на Богородицю, яка «сприяла братерству та свободі, примиренню та інкультурації християнського послання, не лише в Мексиці, але в усій Америці».

    Найсвіжіше

    Популярне