Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Біблія – досконала і богонатхненна

    Митрополит Епіфаній нагадав про Всеукраїнський день бібліотек, який, за його словами, святкується зовсім не так, як, скажімо, 23 роки тому, коли його відзначення було встановлене на державному рівні.

    «Нинішні учні та студенти зрідка заглядають у традиційні бібліотеки, бо їх тепер замінюють електронні, цифрові. Наповнення бібліотечних фондів теж постійно змінюється. Але є у світі одна незмінна «книгозбірня», що зберігає свою досконалість і цінність протягом століть. Це – Біблія, Книга книг, яка, по суті, є не одною книгою, а їх зібранням», – пише предстоятель ПЦУ у Фейсбуці.

    Він зазначив, що Біблію називають найдавнішою та найдосконалішою «бібліотекою» з багатьох причин. Насамперед, вона є зібранням книг, точніше – 77-ми книг (50 книг Старого Завіту і 27 – Нового).

    Всі ці книги писалися в різний час протягом півтори тисячі років – до Різдва Христового та після Воскресіння Христового. Писалися різними авторами (дослідники нараховують їх до сорока осіб), на різних континентах (в Європі, Азії, Африці), різними мовами (давньоєврейською, арамейською та діалектом давньогрецької – койне).

    «Біблію – Книгу книг – від усіх бібліотек різних часів і народів вирізняє те, що вона – цільна, єдина, досконала та богонатхненна – довершений плід взаємодії Святого Духа та людини. Саме тому пише апостол Павло: «Усе Писання богодухновенне i корисне для навчання, для викривання, для виправляння, для наставляння в праведностi» (2 Тим. 3: 16)», – каже митрополит Епіфаній.

    «З року в рік під час богослужінь ми читаємо у храмах Євангеліє і щоразу відкриваємо для себе новий зміст, актуальний на даний момент. Саме тому Біблія – це джерело майже всіх крилатих висловів, її сюжети – основа та мораль творів багатьох сценаристів, режисерів, письменників, музикантів, художників, митців… Її достовірність неодноразово доведена відомими вченими з різних галузей. За кількістю видань і перекладів Біблія не має рівних у світі. Ця книга пережила всю можливу критику, переслідування, заборони й гоніння. Лише наша недавня історія промовисто нагадує нам про кілька десятиліть заборони Біблії у колишньому Радянському Союзі», – підкреслює предстоятель ПЦУ.

    Він додав, що Біблія пережила віки, навіть тисячоліття і дійшла до нас із тих часів, коли людство не мало ще ані паперу, ані друкарень, а багато народів – навіть своєї писемності.

    «Біблія – це неприхована правда, це істина, і саме тому часом вона буває такою “незручною” для конкретних людей за певних історичних обставин. Але Бог завжди все розставляє на свої місця, у потрібний для цього час. І – знову ж таки – найкращим підтвердженням цього є Біблія… Тож вивчайте, досліджуйте, відкривайте для себе унікальний світ Книги книг – це робити ніколи не пізно!», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне