Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ немає лоялістів, готових йти за ними в розкол, – журналіст

    Журналіст і політик Віктор Трегубов назвав «вистрілом собі в ногу» рішення РПЦ ухвалені на Синоді 23-24 вересня і додав, що у Московського патріархату серед Помісних Церков немає підтримки, які б також хотіли піти в розкол.

    «За попередніми спробами створити у світовому православ’ї “опозицію” Вселенському патріарху ми знаємо, що у росіян немає лоялістів, готових йти за ними в розкол. Вже якою б лояльною до Москви не була Сербська церква, але і вона не готова заради симпатій Кремля і Чистого провулка – місця резиденції московського патріарха – зрадити тисячолітню традицію. По-хорошому, не повинна це робити й Москва. Це постріл собі в ногу», – пише Трегубов в блозі Ліга.нет.

    За його словами, стратегія Кремля, якої змушена дотримуватися й підконтрольна йому церква, – стратегія максимального загострення конфлікту.

    «Якщо щось не по-нашому – лякай тиском, якщо тиск не налякав – лякай вторгненням, якщо і після цього шлють найдалі – лякай ядерними ракетами. Ядерних ракет у Московського патріархату немає, тому вони дістали їхній канонічний аналог і грізно ним потрясають. Як казав один герой класичного російського телесеріалу – “я дурень, кидай зброю!”», – зазначає Віктор Трегубов.

    Він додає, що такі страшилки не завжди діють на опонентів і тоді залишається тільки стрілянина по власних ногах.

    «”Дати задню” патріарх Московський вже просто не може – тоді під ним просяде крісло і його функція в російській владній системі перейде комусь більш грізному».

    Журналіст прогнозує велику схизму зразка 1054 року, якщо РПЦ доведе свої справи до кінця, адже Моспатріархат змушений буде розірвати відносини з 14 іншими Помісними Церквами.

    «З погляду політики це означатиме її відмову від участі інструменту російської м’якої сили за кордоном і перетворення на локальне Міністерство православ’я. З погляду релігії – російські віряни опиняться за бортом світового православ’я в якійсь окремій кремлеславній церкві», – пояснив Віктор Трегубов.

    Найсвіжіше

    Популярне