П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Виставки, показ архівних фільмів, меморіальний концерт: Громадські проєкти до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

    Напередодні 80-ї рчниці трагедії Бабиного Яру українські єврейські громадські організації та науково-дослідницькі центри підготували низку меморіальних заходів. Це виставки, наукові та навчальні семінари, уроки, меморіальні концерти та вистави. Частина з них провадиться у співробітництві з провідними державними установами — насамперед із Українським інститутом національної пам’яті.

    Про це повідомляє Міжнародний Меморіальний благодійний фонд «Бабин Яр»

    27 вересня центрі столиці, на Хрещатику біля Головпоштамту, відкрили масштабну експозицію 15 стендів-плакатів, присвячених перебігу подій у Бабиному Яру, передумовам і післяісторії трагедії та Праведникам народів Світу. Виставка створена Центром досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства у співпраці із Українським інститутом національної пам’яті.

    У київському кіноцентрі «Довженко-центр» розпочалася спеціальна програма з серії «Культурфільм», присвячена роковинам трагедії Бабиного Яру: «Українське єврейство у кіно. ХХ століття». В рамках програми відбудеться низка показів архівного та маловідомого кіно, присвяченого єврейській історії, українсько-єврейським взаєминам, Голокосту. Кінопрограма супроводжуватиметься лекціями провідних фахівців з відповідної тематики та діячів української єврейської громади. Аудиторія Довженко-Центру побачить кіно різних часів — від 1910-х до кінця 1990-х — у політичному, історичному, соціальному контекстах. Згадуючи перебіг Голокосту на українських теренах, гості Довженко-Центру отримають нагоду поговорити про єврейське життя в Україні протягом XX століття загалом та його репрезентацію у кінематографі.

    30 вересня о 18:00 у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відбудеться музично-поетичний перфоманс, поставлений американським та українським театральним режисером Олегом Ліпциним. В основі перфомансу — вірші з поетичної збірки «Бабин яр. Голосами» поетки та перекладачки Маріанни Кіяновської. У 2020 році за цю збірку письменниця була удостоєна Шевченківсьої премії. Поезія звучить голосами загиблих: ми проходимо з ними шлях до страти та відчуваємо біль, страх та відчай. Перфоманс — це спроба актуалізувати страшні події 1941 року, подивитися на них з точки зору учасників подій, згадати, що урочище Бабин Яр — братська могила для сотень тисяч містян.

    Розпочнеться захід з брифінгу за участі Леоніда Фінберга – соціолога, дослідника культури, з 2006 року і до тепер — директора Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, головного редактора видавництва «Дух і Літера» Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА), та Олега Ліпцина – американського та українського театрального режисера, актора, дослідника театру, педагога, режисера перфомансу. Організатор заходу — Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства.

    Колектив Інституту юдаїки готує до відкриття виставку-інсталяцію “Бабин Яр: історія та долі. Пам’ять і виклики ХХІ сторіччя”. Виставка поділяється на тематичні підрозділи, присвячені життю київського єврейства напередодні Другої світової війни, подіям перших трагічних днів нацистської окупації до розстрілів у Бабиному Яру, життю окупованого Києва до визволення у 1943 р., боротьбі за збереження пам’яті у 60-х — 70-х рр. ХХ ст., поверненню пам’яті про Бабин Яр у кінці ХХ – на початку ХХІ ст. Тематичні підрозділи виставки будуть занурювати відвідувачів у вир жахливих подій і створювати відповідний емоційний фон для глибшого осмислення трагічної історії Бабиного Яру. Після закінчення роботи стаціонарної виставки вона буде працювати, як пересувна, по шкільних закладах різних регіонів України.

    Цими ж днями у Єврейській бібліотеці ім. Ошера Шварцмана відкривається виставка, присвячена одному пам’ятнику з більш як 30, споруджених на території Бабиного Яру, — «Менорі». Цей пам’ятник був першим, зведеним вже у незалежній Україні, і його історія являє собою відбиток багатьох подій, пов’язаних із боротьбою за пам’ять Бабиного Яру і з проблемами меморіалізації цього трагічного місця. Експозиція насичена цікавезними фотодокументами та матеріалами тих часів. Виставка працюватиме у приміщенні бібліотеки за адресою: вул Стрітенська, 4/13.

    3 жовтня о 19:00 у Будинку звукозапису Українського радіо (вул. Леоніда Первомайського, 5-В) відбудеться унікальний меморіальний концерт: публічне виконання Симфонії-Реквієму «MEMENTO MORI MEMENTO VIVERE» — «Пам’ятай про смерть, пам’ятай про життя», присвяченої безневинним жертвам Голокосту. Автор симфонії — блискучій український композитор Михайло Шух (1952-2018). Літературна основа — поетичний цикл Григорія Фальковича «Всі ми вийшли з Бабиного Яру». Виконавці — Академічний камерний хор «Хрещатик» під керівництвом заслуженого артиста України диригента Павла Струця.

    Найсвіжіше

    Популярне