Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Глава УГКЦ: «Кожен суїцид ветерана – це приклад невдачі всіх нас»

    Кожен суїцид – це приклад невдачі всіх нас і ми повинні чувати над життям людини, яка знайшлася в тяжких обставинах, ветеран це чи інша людина.

    Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав під час ефіру програми «Відкрита Церква» на «Живому телебаченні». Гостем ефіру була міністриня у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, передає РІСУ.

    Говорячи про причини, які спонукають людей, зокрема ветеранів, до суїцидальних думок, предстоятель УГКЦ зазначив, що людина – це істота, яка складається з кількох вимірів. Це істота, яка має дух, душу і тіло. Вона живе духовним життям, має свою психіку, яка має свої закони і тіло, свою фізіологію…

    «І ось коли вся істота, – каже він, – перебуває в гармонії, людина відчуває, що їй вартує жити, що є для чого жити. Коли ця гармонія порушується і людина отримує травму психічну, духовну чи фізичну, з’являється відчуття, що життя закінчилося. Тому так важливо бути поруч наших ветеранів. Важливо не лишати їх сам на сам з їхньою біллю».

    Наші ветерани – це мужні люди, наголошує Блаженніший Святослав, які є надзвичайно вимогливі і до себе і до ближніх. Але потрібно в певний момент допомогти навіть сильному, стати поруч того, хто потребує віднайти зміст свого життя в нових обставинах, з новими травмами, щоби знову відчути, що життя – є великий Божий дар і його вартує жити далі.

    Патріарх Святослав розповів, що вся опіка, яку надає Церква ветеранам, скерована, щоби можна було відкрити для себе наново дар життя. УГКЦ надає, зокрема психологічну допомогу.

    «Адже є багато суїцидів, які зумовлені різними психічними станами, в які потрапляє людина і потребує фахової допомоги. Людина також потребує і фізичної реабілітації. Тоді вона відчуває, що вона може, може не тільки про себе подбати, але може ще зробити щось і для ближнього», – сказав першоєрарх і додав, що в УГКЦ бачать підхід до реабілітації ветеранів цілісно.

    Глава УГКЦ як один з прикладів реабілітації, які здійснює Церква, навів приклад духовних паломництв.

    Щороку до пандемії УГКЦ проводила паломництва до Люрду у Франції, куди зокрема відбуваються військові паломництва з цілого світу.

    «І коли з України приїхала група ветеранів, їм аплодував весь ветеранський світ. Наші хлопці йшли хто як міг, на протезах… І вони поверталися іншими піднесеними з цих паломництв», – розповів Блаженніший Святослав.

    В Україні, за його словами, Церква теж організовує паломництва, адже ветеранам дуже важливо бути разом з якоюсь позитивною ціллю, щоб вони могли підтримати один одного, творити позитивний простір, щоб вони могли відпочити духом, душею і тілом.

    Найсвіжіше

    Популярне