Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Залишається просити Бога, щоб Він не допустив перетворення РПЦ на сектантську самозамкнену групу – речник ПЦУ

    Немає підстав сподіватись на адекватність рішень Архієрейського собору РПЦ, і залишається лише просити Бога, щоб він не допустив перетворення РПЦ на сектантську самозамкнену групу.

    Про це пише речник ПЦУ архієпископ Чернігівський Євстратій (Зоря).

    «Готуючись до Архієрейського собору РПЦ (першого з кінця 2017 року, тобто першого за час розриву відносин МП з частиною Помісних Церков), патріарх Кирил провів конференцію, на якій було накреслено головну ідеологічну лінію – “у всіх проблемах винен Константинопольський патріархат та патріарх Варфоломій особисто”, – йдеться у його дописі.

    За словами владики Євстратія, очевидно, що визнати свою провину та системну проблему в неадекватній позиції РПЦ щодо викликів сучасності – патріарх Кіріл (Гундяєв) не здатен. «Ба, більше – він вже, здається, швидко втрачає зв’язок з реальністю, що видно на прикладі, коли у свято Різдва Богородиці (21.09) він присвячує проповідь Покрову (14.10) – так, ніби забув, що ж власне цього дня святкується. Тому сподіватися на адекватність пропонованих для Архієрейського собору РПЦ рішень – немає підстав», – написав архієпископ Євстратій.

    «Цей Московський патріарх вже нічого конструктивного не здатен ані запропонувати, ані вирішити. Здається, в МП складається ситуація, яку сам Кіріл Гундяєв, тоді ще перший претендент на патріаршество, відверто описав відразу після смерті попередника: “Бывает так, что иногда Господь некоторое время даёт Церкви некое испытание, когда во главе её стоит человек престарелый и практически уже не способный к управлению. Это очень трудное время для Церкви…”», – йдеться у дописі речника ПЦУ.

    «Залишається лише просити у Бога, щоби Він заради блага всієї Церкви не попустив патріарху Кірілу Гундяєву натворити ще більших бід, не дав ще більше поглибити розділення і не допустив остаточно перетворити Московський патріархат на сектантську самозамкнену групу», – підсумував архієпископ Євстратій.

    Найсвіжіше

    Популярне