Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Закон, який може обернутися черговим “визвольним походом”

    “Порятунок російськомовних” — одна з головних тез пропаганди російських політиків, які так демонструють турботу про електорат. Але насправді за нею ховається звичайна агресія та імперські прагнення захопити чужі території.

    Про це в своєму блозі пише Ігор Соловей, керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

    Цього тижня у Держдуму РФ внесли законопроєкт, що пропонує юридично закріпити для жителів України та Білорусі статус носіїв російської мови — НРМ, поза межами Росії. До цього отримати його могли лише ті іноземці, які тимчасово перебувають або проживають в РФ, подати заяву на його отримання можна було тільки в регіональне управління МВС. Тепер же цей статус є першим кроком до отримання російського громадянства і за межами РФ.

    “Можливість для громадян України отримати статус носіїв російської мови за бажанням, без наявності будь-яких формальних підстав, в умовах антиросійської політики в цій країні набуває особливої актуальності”, — пояснюють свою ініціативу автори законопроєкту.

    Така ініціатива вкотре підтверджує, що кремлівська машина питання мови тримає на озброєнні, риторика Кремля тут не змінюється: “пригноблених” російськомовних українців потрібно “рятувати” від антиросійського режиму. В першу чергу — надавати їм свої паспорти.

    Цей метод не є новиною, Росія вже відточила цю практику у Придністров’ї, Абхазії та Південній Осетії. На жаль, цю щедру “акцію” РФ запропонувала і жителям окупованого Криму та Сходу України.

    Мова — небезпечний інструмент у руках Кремля. Вона, у поєднанні із статтею Путіна “Про історичну єдність росіян і українців”, що була включено в перелік обов’язкових тем для занять з військовослужбовцями з військово-політичної підготовки, а також агресивна паспортизація в один момент можуть обернутися черговим “визвольним походом”.

    Найсвіжіше

    Популярне