П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ заявили, що захист естонської та української мов і дерусифікація «порушують права людини»

    Одне з парламентських об’єднань Естонії представило план захисту естонської мови, в основу якого покладена дерусифікація освіти в країні, тобто позбавлення від російської мови. В Україні також ухвалили закон про захист української мови, як державної. У РПЦ захист естонської та української мов назвали «фобією до російської мови», що спостерігається в державній політиці низки держав. У Моспатріархаті впевнені, що в Росії підтримують різноманіття мов.

    Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон констатував: «І в Естонії, і в Україні, і в інших країнах пострадянського простору політики, які виступають за викорінення російської мови, виступають, по суті, за те, щоб в цих країнах не було присутнє російське або російськомовне населення».

    Як зазначив владика Іларіон, мова йде не тільки про політичний вибір, що зробили ці країни або політики, але і про «порушення фундаментальних прав людини», тому що кожен з людей має право розмовляти своєю рідною мовою, навіть якщо він живе в країні, де ця мова не є мовою більшості.

    Він додав, що і в Росії підтримують «дбайливе ставлення до різномаїття мов».

    Алфеєв підкреслив: в Росії «…скрізь вживаються заходи для того, щоб місцеві мови не вмирали, а розвивалися, щоб вони викладалися в школах. Але водночас існує мова міжнаціонального спілкування, яка дозволяє людям нашої величезної країни спілкуватися між собою». В Естонії і Україні займаються дискримінацією російськомовного населення, впевнений митрополит РПЦ.

    Варто зазначити, що в РФ насправді агресивно витісняють мови місцевих жителів на російську мову, тому заяви представника РПЦ, це маніпуляція і брехня. Зокрема голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що на тлі численних переслідувань «Росія ставить за мету повне витіснення кримськотатарського народу за межі окупованого нею Криму».

    У січні 2019 року Консультативний комітет Рамкової конвенції про захист національних меншин Ради Європи розкритикував Росію за національну політику. Експерти висловили стурбованість «зростанням домінування російської мови» при одночасній «відсутності ефективної підтримки мов національних меншин».

    «Говорять мовою ерзя ще менше, вона знищується. Не те щоб влада не займалася цим питанням ‒ навпаки, в Росії йде цілеспрямоване знищення народів. В імперії немає часу, у неї цейтнот, і влада дуже прискорила всі процеси. Два роки тому був ухвалений закон про добровільне вивчення рідної мови ‒ ніби все так красиво, можеш добровільно обирати ‒ але насправді умови такі, що люди не можуть вивчати рідну мову. Уроки один-два рази на тиждень факультативно ‒ цього явно недостатньо, і так в усіх народів Російської Федерації. Я дякую Україні за те, що вона дала нам можливість говорити про це публічно на весь світ», сказав Старійшина народу ерзя Олександр Болькін (Сиресь Боляєнь).

    ЗРАЗКИ НЕОІМПЕРСЬКОЇ ПОЛІТИКИ МОСКВИ

    30 травня 2019 року Верховна Рада звернула увагу світу на беззаконня, до якого вдається РФ щодо національних меншин. У «Пояснювальній записці» до проєкту постанови приклади жорсткої, а часом злочинної політики Кремля в національному питанні згруповані за декількома пунктами, серед яких внесення змін у федеральний закон РФ «Про освіту», згідно з якими державні мови національних республік РФ перестали бути обов’язковими для вивчення у загальноосвітніх навчальних закладах республіки, тепер вони вивчаються тільки в межах можливостей навчальних закладів та за заявами батьків учнів – це прямий шлях до зникнення цих мов, а значить, і культур.

    Фото: Укрінформ

    Фото: Укрінформ

    Найсвіжіше

    Популярне