Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія святкує день початку окупації Польщі: На думку МЗС РФ, населення захоплених територій радісно вітали совєтських солдат

    17 вересня 1939 року, як союзник Третього Рейху, проти Польщі виступив Совєтський Союз. Напад на Польщу відбувся за попередньою злочинною змовою між гітлерівським і сталінським режимами з порушенням низки міжнародних угод, в тому числі Договору про ненапад між Польщею та СРСР від 1932 року.

    Однак, путінізм, як правлячий режим сучасної Росії, має власний, аж занадто “альтернативний” погляд на події тих років. Зокрема, це добре видно на прикладі публікації на сторінці Міністерства закордонних справ РФ у Твіттер.

    “17 вересня 1939 р. красная армія почала визвольний похід на території Польщі. Совєтські війська вийшли на лінію Керзона, не дозволивши вермахту підійти до Мінська. Народи Західної Білорусі і Західної України радісно вітали совєтських солдат”, – йдеться у повідомленні російського дипломатичного міністерства.

    У відеоролику, який додається до публікації, роспропагандисти транслюють не менш вражаючі заяви.

    “1 вересня 1939 року німці увійшли в Польщу. Берлін наполегливо закликав Москву приєднатись до бойових дій. Совєтське керівництво, водночас, заклики ігнорувало. Коли ж з’ясувалось, що частини вермахту здатні вийти до Мінська, було прийняте рішення ввести війська”, – заявляють в МЗС РФ і додають, що Москва нібито неодноразово пропонувала Варшаві спільно протистояти гітлерівській агресії.

    У відео також стверджується, нібито Польща усіляко демонструвала підтримку агресивної політики Німеччини. Відтак “трагедія Польщі – цілковито на совісті тогочасного польського керівництва, яке підставило власний народ під каток гітлерівської машини знищення”, – цитують Владіміра Путіна в російському МЗС і стверджують, що Москва не могла допустити цілковитого захоплення Польщі Німеччиною, оскільки це похитнуло б позиції совєтів на західному напрямку.

    Цинічні роспропагандисти зухвало стверджують, що “Совєтський Союз був зацікавлений у забезпеченні безпеки українського та білоруського населення в Польщі. Українське і білоруське населення зустрічало красную армію як визволителів”.

    Ось така паралельна реальність у виконанні МЗС Росії у ХХІ столітті. Щоправда, у дипломатичному відомстві завбачливо не переклали настільки зухвалий та цинічний допис у Твіттері на англійську, чи хоча б на польську мову. Мабуть, остерігаються рішучої відповіді світової спільноти, яка беззаперечними фактами безжально повертає кремлівських пропагандистів у світ тверезості.

    Найсвіжіше

    Популярне