Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Пропагандисти Кремля, забувши про Київ, назвали свв. Антонія і Феодосія «засновниками російського чернецтва»

    Пропагандисти Кремля продовжують переписувати історію та ігнорувати важливі історичні факти. Сумнозвісний «православний» ресурс мільярдера Константіна Малофєєва (який займався фінансуванням терористів «Л/ДНР» ) «Царьград» опублікував статтю про Київських святих Антонія і Феодосія, які заснували Києво-Печерську лавру. Щоправда «Царьград» назвав їх «засновниками російського монашества» і навмисне не згадав, що найперше вони засновниками українського чернецтва.

    «Преподобні Антоній і Феодосій Печерські. Засновники російського чернецтва, подвижники XI століття від Різдва Христового, що створили найбільшу святиню Російської Церкви — Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру», — йдеться у пропагандистському ЗМІ.

    Як видно з цього, навіть Києво-Печерська лавра названа пропагандистами Кремля «найбільшою святинею Російської Церкви». Свого ж нічого древнього немає, тому треба привласнити українське і назвати його «російським».

    У 2016 році «Царьград» називав Антонія і Феодосія «отцями російського монашества».

    Варто зазначити, що не тільки росЗМІ привласнює київських святих, але й офіційний календар і богослужбова література Російської православної Церкви постійно називає «російськими» Київських князів та інших святих, що жили на теренах Русі-України.

    Зокрема тих же Антонія і Феодосія в богослужбовій літературі Московського патріархату оспівують як «основу ченців Російських».

    Тексти тропарів РПЦ

    Таким чином і росЗМІ і РПЦ навмисне не згадує про те, що святі Антоній і Феодосій печерські були засновниками найперше Київського чернецтва, а вже потім їхні послідовники з Києва, пішли з просвітницькою і місіонерською місією на Північний Схід, території сучасної Московії. Москви в цей час, коли жили ці святі взагалі не існувало, як і Росії. Тому називати Антонія і Феодосія «засновниками Російського чернецтва» і при цьому не згадувати про самобутнє українське чернецтво і що найперше вони є засновниками саме чернецтва Русі-України — це відверта маніпуляція і брехня Кремля.

    Найсвіжіше

    Популярне