Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі відкрилася виставка «Княгиня Свята Людмила»

    До 1100-ліття упокоєння святої Людмили, першої чеської правительки та першої чеської християнки, 14 вересня 2021 року на території Свято-Михайлівського монастиря відбулося відкриття вуличної виставки «Княгиня Свята Людмила».

    У заході взяв участь заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Звертаючись до присутніх архієпископ ПЦУ зазначив про схожість постатей святої Людмили й святої рівноапостольної княгині Ольги та їхній внесок у справу поширення Христової віри.

    Виставка триватиме з 14 вересня до 5 жовтня 2021 року.

    Організатори проєкту: Посольство Чеської Республіки в Україні та Чеський центр у Києві.

    Партнерами виставки є: Середньочеський край, Спілка Святої Людмили 1100 років, Міністерство закордонних справ Чеської Республіки, Свято-Михайлівський Золотоверхий чоловічий монастир міста Києва, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Революції гідності.

    Свята княгиня Людмила належить до ключових особистостей чеської історії. Вона – перша чеська свята, що прийняла хрещення разом з чоловіком Борджівоєм І, ймовірно, ще у 871 році. Бабуся та регентка св. Вацлава І, саме вона забезпечила майбутньому князю і покровителю Чехії християнське виховання – за що і була підступно вбита невісткою-язичницею у 921 році у Тетіні. Приблизно в 1100 році останки княгині перенесли в Собор святого Георгія в Празі, а потому канонізували.

    Переглянути виставку можна за посиланням.

    Найсвіжіше

    Популярне