П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Освітній омбудсмен: Державні школи не можуть нав’язувати якусь одну релігію – це порушення Конституції

    У школах не можуть нав’язувати одну якусь релігію і віддавати їй перевагу.

    Таку думку висловив український педагог, журналіст, перший освітній омбудсмен України Сергій Горбачов, повідомляє “Релігія в Україні”.

    «…чи мають діти знати про релігію? Мають. Чи мають вони знати практичні засади релігійних вірувань? Мають знати, безсумнівно — і релігійна етика є різноманітною. Вона може бути християнською, мусульманською, юдейською. Може бути агностичною, просто загальноетичною. Але коли нав’язують лише одну — це вже грубе порушення Конституції», – сказав він.

    За словами Горбачова, спосіб подання цієї інформації має велике значення для нього і важливо, щоб в школах не викладали священники.

    «Я про це говорив неодноразово. Але церковники це не сприймають. Я обома руками „за“, якщо вчитель суспільної дисципліни, історії, громадянської освіти буде говорити приблизно так: багато релігій визначають етичні правила поведінки людини. Мусульманство каже таке, християнство — таке, юдаїзм — таке. І так далі. <…> Показати, які є можливі варіанти. І в контексті державної або комунальної школи дуже важливо, щоб це був не священник, а професійний викладач», – впевнений освітній омбудсмен.

    «Інша річ — якщо школа заснована релігійною організацією; вони там можуть пропагувати саме ідеали тої конфесії, яка її створила. Це їхнє право, яке гарантоване законом», — пояснив омбудсмен.

    Він також додав, що такі уроки мають запроваджуватись виключно за згодою батьків.

    Найсвіжіше

    Популярне