П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Чорногорії націоналізували монастир Сербської Церкви, де відбулась скандальна інтронізація

    Уряд Чорногорії наказав державному кадастру переписати Цетинський монастир з муніципалітету Цетиньє на державу. 13 вересня уряд видав розпорядження змінити власника монастиря, не пояснивши мотиви рішення.

    Розпорядження уряду, надіслане до державного кадастру, вимагає заборони будь-якого відчуження майнового комплексу Цетинського монастиря до закінчення зміни реєстрації права власності, повідомляє Балканський оглядач.

    Адміністрація з питань кадастру та державного майна вже виконала вимогу уряду та зареєструвала заборону відчуження всіх будівель та ділянок, що використовуються Цетинським монастирем.

    Урядове рішення було ухвалено за день до того, як 14 вересня міська рада Цетиньє розглянула на своєму засіданні громадську ініціативу щодо повернення Цетинського монастиря Чорногорській православній Церкві. Депутати загалом підтримали пропозицію щодо надання Чорногорській Церкві доступу до Цетинського монастиря. Остаточне рішення буде проголосоване пізніше.

    У проєкті резолюції пропонується забезпечити рівне використання Цетинського монастиря всіма православними віруючими та рівну релігійну діяльність для всіх православних релігійних громад у Чорногорії. «Хоча Цетинський монастир був побудований мешканцями Цетиньє, він використовувався лише Сербською православною церквою в Чорногорії. Десятиліттями діяла заборона для вірян та духовенства Чорногорської православної церкви, що є їхнім конституційним правом», – йдеться у документі.

    Окрім того, планується закликати відповідні державні установи захищати культурну спадщину “від безперервного спустошення, яке здійснює Чорногорсько-Приморська Митрополича церква Сербії ” і заборонити будь-яку реконструкцію, будівництво у зоні заповідній зоні Цетинського монастиря без згоди муніципалітету.

    Проєкт постанови міськради підтримують депутати від опозиційної на рівні держави Демократичнох партії соціалістів, а також представники Громадянського руху URA, який є членом правлячої коаліції на державному рівні.

    Починаючи з 1482 року, монастир Цетіне є одним з головних православних святинь Чорногорії і місцем розташування митрополії Чорногорсько-Приморської Сербської православної церкви. СПЦ володіла землею та монастирем до Другої світової війни, але після того комуністична влада Югославії передала більшість земель монастиря муніципалітету Цетіньє. У 1972 році югославська влада зареєструвала Церкву як користувача землі та монастиря. У 2005 році влада Чорногорії зареєструвала землю та монастир на муніципалітет.

    Наразі монастир в Цетиньє, який є культурно-історичною спадщиною Чорногорії найвищого значення, знаходиться під управлінням Митрополії Чорногорсько-Приморської Сербської православної церкви, але офіційно не перебуває у власності СПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне