Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Отець Олексій Філюк: «Не розлучайтеся, просіть у Бога терпіння, старайтеся зберегти свою сім’ю»

    Розлучення – одна із головних проблем сьогодення. Дуже часто воно залишає гіркий, негативний слід у серці молодих людей. Найбільше від цієї проблеми страждають діти. Адже повноцінна християнська сім’я – запорука успішного суспільства.

    Якщо чоловік вживає алкоголь і б’є дружину, чи вважається розлучення гріхом? Чи є домашнє насильство підставою для розлучення? Що робити, коли ви усвідомили, що розлюбили? На ці та інші питання відповідає священик ПЦУ із Тернопільщини отець Олексій Філюк.

    Церковне розлучення

    Коли ми звернемося до Слова Божого, то прочитаємо там, що розлучення – це гріх. У Посланні Апостола Павла до Коринтян читаємо такі слова: «Одруженим же наказую не я, але Господь: Жінка нехай не розлучається від свого чоловіка; коли ж розлучиться, нехай зостанеться незаміжня, або нехай помириться з чоловіком, – а чоловік нехай не відпускає жінки! А іншим то кажу я, не Господь: Коли якийсь брат має невіруючу жінку, і вона погоджується з ним жити, нехай її не відпускає. І коли якась жінка має невіруючого чоловіка, і цей погоджується з нею жити, нехай чоловіка не відпускає» (І до Кор. 7: 10-13). Отже, розлучення не одобряє ні Господь, ні Церква. Минулого разу ми говорили про обручки, про Таїнство вінчання, про те, що обручка символізує безкінечний союз любові. Тут, звичайно, розривається цей союз любові, коли хтось комусь не прощає. Слово Боже вчить нас прощати одне одному. У Євангелії від Матея фарисеї запитують Ісуса Христа: «“Чи можна чоловікові відпустити свою жінку з якої будь причини?” Він відповів їм: “Хіба ви не читали, що Творець від початку створив їх чоловіком і жінкою, і мовив: Тому покине чоловік батька й матір і пристане до своєї жінки, і будуть вони двоє одним тілом”» (Мт. 19: 3-5).

    У житті трапляються різні випадки, ситуації, коли щось не складається, коли помирає чоловік чи стаються інші нехороші події у житті людини. І, звичайно, коли б Церква не йшла назустріч своїм віруючим, це було б неправильно. Наприклад, коли молоді люди, з тої чи іншої причини, не можуть жити разом. Першою причиною – це є гріх прелюбодійства, коли чоловік зустрічається з іншою, і жінка про це знає, і, відповідно, вони не можуть разом жити, бо виникають сварки. Тоді це є причиною для того, щоби задуматися над своїм життям, проаналізувати його. Ми маємо простити, маємо говорити, але, коли справа дійшла до розлучення, тоді потрібно звертатися до єпархії, там є спеціальна комісія. У нашій Православній Церкві лише після розгляду причини розлучення дається благословення на повторний шлюб для того, щоби дружина, живучи з іншим чоловіком, маючи дітей, змогла перебувати у законному шлюбі. Кожна ситуація, звичайно, є особливою, і, відповідно, розглядається по-особливому. І коли на це є причина, то, звичайно, є благословення другошлюбних.

    Якщо чоловік вживає алкоголь і б’є дружину, чи вважається розлучення гріхом?

    Якщо чоловік вживає алкоголь і б’є дружину, то чи вважається розлучення гріхом? Звичайно, що так. Якщо би ви, коли одружилися, отримали б від батьків не гроші, а Слово Боже, і жили б по ньому, то тоді б не пили, і не розлучали ся б, і жили б мирно. Але алкоголізм не є підставою для розлучення. Звичайно, з людської точки зору, виникає питання: «А як далі жити?». Потрібно звернутися до Бога, говорити з чоловіком, не сваритися, а навести конструктивний діалог. Для цього потрібно задіяти усі сили: дітей, батьків. Потрібно просити чоловіка, можливо, полікувати його, і життя налагодиться. Коли ви все це зробили і є гріх перелюбу, тоді уже розлучення. Але якщо чоловік не зраджує, то потрібно просити, молитися.

    Чи є домашнє насильство підставою для розлучення?

    Є такі ситуації, коли у сім’ї присутнє домашнє насилля: чоловік б’є дружину, дітей. Це є загрозою для вашого життя чи життя ваших дітей, – то, звичайно, тут уже ви мусите кудись бігти. У цій ситуації оправдання великого немає, бо життя дорожче. Можуть постраждати діти і у сім’ї всі будуть нещасні, і треба, звичайно, щось робити: звертатися до Церкви, до священика. Може прийти священик, поговорити із чоловіком. І потім він, знаючи ситуацію у вашій сім’ї, у майбутньому скаже про те, що тут не було життя, як такого, і немає заперечень для того, щоб дружина залишила свого чоловіка.

     Яка процедура «розвінчання»?

    Коли у житті людини сталася ситуація, що вона розлучилися, і цікавиться тим, яка ж процедура розлучення церковного. Є благословення на повторний шлюб. Після засідання Комісії вам дається дозвіл на взяття шлюбу з другим чоловіком. Ми з вами маємо знати те, що розлучення – це є гріх. Але, якщо у житті прийшлося пережити цю ситуацію, і якщо ви маєте для життя людину, то ви спочатку звертаєтеся до свого священика, де ви брали шлюб. Тоді священик, даючи вам повторне свідоцтво про одруження, направляє вас у єпархіальне управління. Там ви пишете заяву, здаєте документи, які вас попросять, і вже Церковна комісія буде розглядати вашу справу, як індивідуальну.

     Що робити з батьківськими обручками, коли вони розлучилися?

    Коли батьки розлучилися, то обручки можна продати і роздати вбогим, потребуючим людям.

    Якщо дружина не може мати дітей, чи є це причиною, щоб Церква дала розлучення?

     Звичайно, якщо жінка не може мати дітей, то це не може бути причиною для розлучення. Дуже багато дітей є у інтернатах, сиротинцях. Усиновлюйте дітей, живіть, і будьте Богом благословенні. Ні в якому разі це не є причиною для розлучення. Коли чоловік любить дружину, то він це буде робити і в радості, і в горі.

    Що робити, коли ви усвідомили, що розлюбили?

    Моментами у сімейних пар є таке, коли настає моральне вигорання: зникають почуття, любов переростає, інколи, у ненависть. Але, знову ж таки, це не є причиною для розлучення. Ми маємо набратися терпіння, молитися, знаходити спільні інтереси, і тішитися тому, що ми маємо. Отож, брати і сестри, живіть мирно і не розлучайтеся. Але коли у вашому житті є якісь такі ситуації, – просіть у Бога терпіння, моліться, благословляйте, старайтеся зберегти свою сім’ю, зберегти те, що ви зараз маєте. То ж Божого вам благословення.

    Джерело: Духовна велич Львова

    За матеріалами програми «Добра розмова» для телеканалу ІНТБ

    Найсвіжіше

    Популярне