Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні церковний Новий рік за старим стилем

    Початок нового Церковного року, який ще називають Індиктом 14 вересня, або 1 вересня за Юліанським календарем (старим стилем) святкують Східні Православні Церкви, зокрема Православна Церква України.

    За початок нового Церковного року таку дату прийняли отці Вселенського Собору в Нікеї, що відбувся 325 року. Східні Церкви живуть за цією постановою і досі. Що ж до Римо-Католицької Церкви, то Літургійний рік вона починає першою неділею Адвенту, тобто різдвяного посту, повідомляє РІСУ.

    Імператор Юстиніан І зробив обов’язковим датування після Індикту для всіх офіційних документів. Римська Церква за Папи Пелагія ІІ ухвалила індикт для означення дат документів і лише 1097 року перестала керуватися цією постановою.

    День початку Церковного року став церковним святом. Точно невідомо, коли саме початок індикту став церковним святом, але воно вже існувало у VIII ст.

    Нагадаємо, на початку вересня розпочалися робочі засідання Асамблеї Вселенського патріархату і святкування на честь Індикту. Також читайте послання Вселенського Патріарха до Церковного Нового Року.

    Найсвіжіше

    Популярне