Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Бог – джерело істини і вчення апостолів не від людей, а від Бога

    У своїй проповіді, перебуваючи із візитом на Львівщині, митрополит Епіфаній розповів про істину і звідки вона виходить.

    «Спаситель свідчить, що Він проповідує Євангеліє не від Себе особисто, але виконує волю Отця. Отець Небесний є джерелом істини, яку Син сповіщає ученикам і апостолам. Тобто Господь Ісус Христос передає свідчення про істину від Отця – до людей. Це саме підтверджує і апостол Павло, вказуючи, що вчення Євангелія, яке він звіщає – він сам прийняв, але прийняв не від людини, а від Бога», – сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Він також розповів, що апостоли не проповідували книги Євангелія, бо вони ще тоді не були написані

    «Чотири Євангелія з’являються хоча і в перші роки апостольської проповіді, але все ж таки після Христового Вознесіння та після П’ятидесятниці. Христос не написав книгу, яку би дав до рук апостолів – але хіба хтось з християн може стверджувати, що Христове благовістя було неповним, що проповідь Ним Євангелія не містила всієї істини? Якщо хто так і думав би – то це судження було би помилкою».

    «Саме тому ми можемо з повною впевненістю стверджувати, що Писання – це плід та одна з форм Передання. Надзвичайно важлива, але не єдина і не така, що може існувати окремо від самої Церкви», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    За словами митрополита, Христос залишав нам не просто книгу, як думають деякі, але залишився з нами Сам, як і обіцяв. «Він є вічним, живим і незмінним Главою Церкви. Він через дію Духа Святого звершує всі церковні Таїнства, Він спрямовує церковне життя. Він надихнув чотирьох євангелистів записати Його слова і дії у відповідних біблійних книгах. Але книги ці, Чотириєвангеліє, – живі, дієві та розкриваються лише в повноті життя Святої Церкви, як містичного Тіла Христового. Тому від Христа кожен з нас через благодать Святого Духа здатен отримати дар розуміння Писання – як його отримали і апостоли після Воскресіння».

    Предстоятель ПЦУ зазначив, що Святе Передання – це не лише слова, не лише інформація, але також і досвід спілкування з Богом та спілкування церковного. Той досвід, який отримується в молитві, в спогляданні та наслідуванні благочестя подвижників. Це досвід благодатного освячення, яке ми отримуємо зокрема через Таїнства.

    «Без покаяння, без очищення серця, Бога пізнати і побачити неможливо. Тому істинна віра, належність до Церкви, молитва, оновлення через Таїнства – все це так само важливі, сутнісно необхідні для спасіння речі, як і вивчення власне Писання, читання слова Божого. І все це обіймається поняттям Священного Передання: від Отця, через Сина, дією Духа Святого ми отримуємо і знання істини, і освячення в молитві й Таїнствах, і приклади для наслідування», – підсумував митрополит Епіфаній.

    На закінчення проповіді він закликав всіх вірян не нехтувати великим скарбом Священного Передання у всій його різноманітності й повноті, але часто звертатися до цього джерела, щоби віра була плідна і привела до спасіння та вічного блаженного життя з Богом.

    Найсвіжіше

    Популярне