П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Іларіон (Алфєєв) оголосив США геополітичним супротивником РПЦ

    В Російській православній церкві не можуть примиритись з фактом утворення в Україні Православної церкви України та намірами народів інших суверенних держав отримати власні автокефальні церкви.

    Воно і не дивно, адже такі події свідчать про стрімку втрату Російською Церквою власного впливу на цілі країни, що тягне за собою неможливість насадження ідеології “русского міра” за межами РФ та означає болюче недоотримання надходжень до бюджету Моспатріархії.

    Звісно, в Росії ніхто, в тому числі й клірики РПЦ, просто відмовляються визнати, що церковні процеси в Україні, Молдові, Чорногорії та інших державах – це потужне волевиявлення народу, коли духовенство, віряни та влада єдиним фронтом виступають за власну церковну незалежність та протистоять антидержавній ідеології.

    Саме тому РПЦ дедалі активніше підігрує Кремлівській пропаганді у формуванні образу потужного зовнішнього ворога, який, нібито, “атакує” православ’я, вносить “розкол” і прагне домогтись розчленування Мосптаріархату.

    Зокрема, очільник відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) прямо заявив, що Сполучені Штати Америки є геополітичним супротивником для РПЦ.

    “Російська православна церква, яка за своєю суттю покликана консолідувати людей, у тому числі людей в різних країнах, яка покликана їх об’єднувати і не розділяти, являється для Сполучених Штатів – хочемо ми цього, чи не хочемо – геополітичним супротивником. Тому в Сполучених Штатах існує така думка: для того, щоб Російську православну церкву послабити, її потрібно розчленувати”, – цитує видання “Взгляд” заяву архієрея.

    Він висловив позицію, що “таке замовлення” Вашингтона “виконав” Вселенський патріарх Варфоломій І, коли, за словами Алфєєва, він “зазіхнув на територію України”.

    “Патріарх Варфоломій обіцяв зцілити розкол, але замість зцілення розколу відбулось поглиблення розколу”, – заявив він і додав, що на постсовєтському просторі РПЦ, нібито, грає консолідуючу роль і продовжує підтримувати людей в міждержавних конфліктах.

    Той факт, що автором всіх без винятку міждержавних конфліктів на постсовєтському просторі є Кремль, а РПЦ підтримує позицію лише промосковського люду, митрополит Іларіон (Алфєєв) завбачливо не озвучив.

    Найсвіжіше

    Популярне