Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій: Фанатизм є великим викликом і загрозою для природи і культури

    Вселенський патріарх виступив у 66-ті роковини погрому і нападу на грецьку діаспору в Стамбулі. У вересні 1955 року було вбито кілька православних священників і зруйновані церкви в Стамбулі.

    У ці дні 66 років тому «відбулися жорстокі, сумні та трагічні події на шкоду грецькій діаспорі, під час яких більшість православних церков Константинополя та інших пам’яток Риму були зруйновані або серйозно пошкоджені», сказав Вселенський Патріарх Варфоломій, звертаючись у Патріаршій церкві на Фанарі до великої групи вчителів з Греції та Кіпру, які брали участь у Форумі «Екуменічна ініціатива щодо захисту навколишнього середовища та культури», передає orthodoxtimes.com

    «Ми вважаємо, що за руйнуванням релігійних пам’яток стоїть дуже погана зміна нашої свободи, що також спричиняє екологічні проблеми. Релігійний фанатизм, цей хворобливий вираз релігійної віри і “комплекс людського бога”, який не визнає заходів і меж, але хоче, щоб людина була абсолютним володарем природи, сьогодні є великим викликом і страшною загрозою для природи та культури. Не випадково Святий і Великий Синод Православної Церкви (Крит 2016) з акцентом звертався до сучасної екологічної кризи та руйнування релігійних пам’яток та засуджував фундаменталізм у всіх його формах».

    Потім Вселенський патріарх підкреслив важливу роль, яку відіграє освіта у формуванні нового покоління та передачі йому найвищих цінностей та принципів.

    «Багато і по суті для майбутнього людства залежить від того, чи зможе освіта передати новому поколінню принципи екологічної етики, розуміння різноманітності та поваги людської гідності та духовних цінностей», – додав Вселенський патріарх.

    Найсвіжіше

    Популярне