Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Близько 30 тисяч хасидів в Умані святкують свій 5782 новий рік

    Хасиди святкують в Умані новий 5782 новий рік – Рош га-Шана. На ранок 7 вересня в місто приїхало близько 29 тисяч паломників, повідомляє ВВС.

    Ввечері 6 вересня близько 10 тисяч із них провели найбільшу молитву. На організацію паломництва, за її даними Об’єднаної єврейської общини України, витрачено 10 мільйонів гривень. Ці кошти пішли на функціонування могили, найбільшої в Україні синагоги, охорону, медичну допомогу (на місці працюють швидкі).

    Також організована безкоштовна їдальня на 12500 місць.

    Поліція каже, що ситуація загалом стабільна. Були повідомлення про дрібні порушення. Зокрема, порушено три справи щодо підробки ПЛР-тестів.

    А в ДСНС повідомили про інцидент, коли на балконі розвели багаття для приготування їжі.

    Мер міста також зустрілася з організаторами паломництва й обговорила проблему сміття, кажуть у єврейській общині. Біля деяких об’єктів у зоні паломництва утворилися стихійні звалища.

    Згідно з релігійним віруванням, із заходом сонця перед Рош га-Шана у хасидів настає шабат – час, коли паломникам необхідно припинити будь-яку діяльність, відпочивати. І триває шабат до заходу сонця по завершенню святкових днів. Відтак у період Нового року вірянам заборонено, в тому числі, і проходити тестування. Усі пункти тестування на COVID-19, розгорнуті на території кварталу, де збираються євреї, пустували. Проте у переддень святкування, коли хасидам дозволено займатися чим завгодно, ці пункти були переповненими і до вечора втримувався ажіотаж. Це було пов’язано з тим, що після свята хасиди повертатимуться додому і їм необхідно буде мати при собі ПЛР-тест по приїзду у свої країни.

    Найсвіжіше

    Популярне