П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Десант сербського духовенства в Чорногорію забезпечили колишні учасники війни у Косово

    5 вересня, на фоні сутичок і протестів чорногорців, відбулась інтронізація єрарха Сербської Церкви Йоаникія ІІ на митрополита Чорногорсько-Приморського. Керували операцією із безпекового забезпечення інтронізації митрополита Сербської православної церкви в Цетиньєю Мілош Раконяк, помічник керівника поліції Чорногорії та Петр Кнежевич, виконуючий обов’язки командира Антитерористичного підрозділу поліції Чорногорії (Protivterorističke jedinice, PTJ).

    Нагадаємо, новий очільник митрополії Чорногорсько-Приморської СПЦ Йоанікій та Сербський патріарх Порфірій через блокування доріг та протести змогли потрапити з Подгориці до Цетинського монастиря, де відбулася церемонія входження Йоанікія на престол, лише армійським гелікоптером під охороною спецпризначенців.

    Як пишуть сербські ЗМІ, до п’ятої години ранку 5 вересня, у день інтронізації, Раконяк та Кнежевич планували операцію у будівлі уряду Чорногорії. Акція була підготовлена ​​і проведена в суворій таємниці, більшість поліції навіть не знала, як вона пройде.

    За даними сербських ЗМІ, Раконяк і Кнежевич – колишні бійці армії Югославії, учасники битви за Кошари.

    Битва за Кошари – бойові зіткнення під час війни в Косово між армією Союзної Республіки Югославія та Армією визволення Косова (UCK), за підтримки армії Албанії. Бої точилися на кордоні з 9 квітня по 10 червня 1999 року під час проведення повітряної операції НАТО проти СРЮ (до якої тоді входили Сербія і Чорногорія).

    Петр Кнежевич вважається героєм тієї битви, він виступав в цій ролі в сербських фільмах, присвячених подіям 1999 року.

    Нагадаємо, Чорногорія з 2017 року є членом НАТО.

    Раніше президент Чорногорії назвав інтронізацію насильницькою. 

    За матеріалами Балканського Оглядача.

    Найсвіжіше

    Популярне