Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній назвав гріхом варварську вирубку лісів і переповнення планети сміттям

    5 вересня у храмах Православної Церкви України лунала молитва за довкілля – за наш спільний дім, без якого ми не зможемо існувати у цьому світі.

    Щороку в першу неділю вересня ПЦУ долучається до відповідної ініціативи Вселенського Православ’я – всесвітньої молитви за навколишнє середовище, щоби знову і знову закликати людей схаменутися, привернути увагу до того сумного стану, в якому опинилася природа, створена Господом і довіреному людству.

    Про це сказав митрополит Епіфаній у Фейсбуці.

    «Природа, світ, що нас оточує, – це наш дім, але не наша власність. Це дар Божий для блага усіх поколінь людей. Тому наш обов’язок піклуватися про цей дар і зберігати його красу», – підкреслив предстоятель ПЦУ.

    Він зауважив, що сучасна екологічна криза виникла з духовних причин – гріховності, пожадливості та егоїзму людини, її гордині та бажанні повного панування над природою, споживацького ставлення до неї, що й призвело до кліматичних змін, стихійних лих, екологічних катастроф, до загрози виживання людства. Це можна змінити і це під силу кожному з нас.

    За словами митрополита, не засмічувати околиці, заощаджувати енергію та воду, не спалювати разом з травою диких тварин, піклуватися про чисте повітря і чисте довкілля довкола нас, замінити одноразові речі на багаторазові, ремонтувати, а не викидати речі, обмежити бездумне споживання, їсти сезонні місцеві продукти, сортувати сміття, та й просто носити з собою багаторазову чашку для кави чи торбинку – це справа цілком конкретних зусиль.

    «Незаконний видобуток природних копалин, варварські вирубки лісів, викиди виробництва, що отруюють повітря на ціле місто, знищення зелених насаджень заради надприбутків від забудови (замість перебудови старого житла і оновлення міста), переповнення планети сміттям – все це та подібне є гріх проти Божої заповіді, проти життя і здоров’я наших сучасників і нащадків», – підкреслив предстоятель ПЦУ.

    Гріхом є не тільки власноруч вчинена шкода, але і потурання цьому, і отримання з того зиску, і байдужість, і мовчання на зло.

    «Саме тому цей гріх є більшим для тих, хто має владу – політичну та економічну. Адже кому більше дано, з того більше і спитається, говорить Господь (Лк. 12: 48). Саме від вас залежить створення екологічного законодавства, впровадження його норм на практиці, невідворотність покарання за порушення і зловживання. Саме на це і даний начальникові «меч» влади (Рим. 13: 4) – щоб створювати розумні закони і слідкувати за їх реалізацією. Саме органи влади відповідальні за створення мережі збирання і переробки сміття, особливо шкідливих відходів», – зазначив митрополит Епіфаній.

    «Тож молімося і діймо! І не разово, а повсякчас у нашому буденному житті», – підсумував предстоятель Української Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне