Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Кремль сказав “Надо!” – у РПЦвУ сказали “Єсть!”: У Моспатріархаті вкотре транслюють політичну антиукраїнську пропаганду

    У Вашингтоні відбулась зустріч президентів США та України Джо Байдена та Володимира Зеленського. Кількагодинні перемовини двох лідерів, як і прогнозувалось, стосувались таких тем, як безпека на Донбасі, у тимчасово окупованому Криму, в Чорноморсько-Азовському регіоні та енергетична безпека України та Європи.

    За підсумками зустрічі обидві сторони оприлюднили спільну заяву щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки. Черговий раз озвучивши питання посилення співробітництва України та Північноатлантичного альянсу, на тлі 30-ї річниці Незалежності України, візиту Вселенського патріарха Варфоломія І до Києва та старту “Кримської платформи”, Вашингтон і Київ нанесли відчутного удару кремлівським амбіціям. І хоча окремі експерти схиляються до думки, що видимих доленосних здобутків зараз не спостерігається, сам факт успішно проведеної зустрічі неабияк дошкулив ворогам України на міжнародній арені.

    Найбільше лементу зчинилось у Москві, що не дивно.

    Не маючи жодного потужного важеля, який міг би похитнути сталі відносини США та України, в Росії зробили акцент на пропаганді, що повинна посіяти невпевненість у перспективах двостороннього співробітництва Києва і Вашингтона. Вказана пропаганда зосередила акценти на слабкій підготовці до заокеанського візиту української сторони і відсутності за підсумками зустрічей доленосних заяв чи підписаних документів.

    Поряд з цим, вкотре з боку РФ пролунали твердження, що США залишать Україну напризволяще, як і Афганістан.

    Російські пропагандистські ресурси, у тому числі телеграм-канали намагаються сформувати уявлення, що відносини Києва з Вашингтоном досить прохолодні.

    Для цього, у Кремлі виокремили і роздали всім пропагандистам для негайного поширення у медіа-просторі наступні твердження:

    • зустріч відбулась без особливих проривів, на які сподівались в Україні на тлі іміджевої катастрофи США в Афганістані;
    • сумісна заява про стратегічне партнерство носить декларативний характер. Вашингтон не взяв на себе чітких зобов’язань;
    • українському лідеру Володимиру Зеленському на вдалось похитнути міжнародні домовленості в рамках трикутника США-Німеччина-РФ;
    • у внутрішньополітичних справах Зеленський переживає непрості часи, і у цьому ракурсі сподівання на лобістську підтримку з боку США не виправдались.

    Ніби нічого нового у виконанні російської пропаганди та їх сателітів в Україні ми не бачимо.

    Втім, такі тези почали транслювати і ресурси, наближені до Російської православної церкви в України. Московський патріархат, імовірно, знову забув про свій “позаполітичний статус” і кожен з названих пунктів був продубльований телеграм-каналом “Правблог”.

    Хоча наприкінці викладення кремлівських тез про підсумки зустрічі Байдена та Зеленського “Правблог” додав фразу, що негативні результати перемовин можуть вплинути на перспективи розширення впливу Фанару в Україні, повідомлення так і не змогло набути потрібного інформаційного забарвлення, щоб виглядати як публікація релігійного зміст.

    Очевидно, що допис є політичним на сто відсотків. І через це стає зрозумілим, що РПЦвУ, як філія Московського патріархату в Україні, безумовно виконує всі розпорядження, що надходять з Кремля, бере участь в антиукраїнській пропаганді, зовсім не замислюючись при цьому про наслідки свого занурення у виключно політичну площину.

    Найсвіжіше

    Популярне