Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит ПЦУ: Москва не дасть РПЦвУ автокефалію, бо доведеться вирішувати питання з білоруською автокефалією

    Митрополит Львівський і Сокальський Православної Церкви України Димитрій (Рудюк) впевнений, що Російська Православна Церква не дасть своїй філії в Україні справжню церковну незалежність, бо тоді прийдеться розв’язувати питання Білоруської автокефалії.

    «…я дуже мало вірю в те, що Москва таке зробить (надасть автокефалію, – ред.), тому що “в одному пакеті” доведеться розв’язувати питання і з білоруською автокефалією. Якби Московська патріархія відгукнулася на звернення Собору Української церкви 1-3 листопада 1991 року, то зараз би всіх цих проблем не було», – сказав митрополит ПЦУ в інтерв’ю Новій Газеті.

    Він додав, що Вселенський патріарх дав ПЦУ автокефалію, бо не міг прийняти московське «байдикування» в улікуванні українського церковного розділення.

    «Московський патріархат тільки поглиблював розкол і відштовхував мільйони віруючих в Україні. Константинопольський патріарх сам пропонував Москві обговорити українське питання на Всеправославному соборі 2016 року, куди РПЦ в останній момент не поїхала, свідомо це відкинувши. Це свідчить про недалекоглядність політики нинішнього московського патріарха, її залежності від постімперських установок світської політики РФ», – підкреслив митрополит Димитрій.

    Під час своїх зустрічей з представниками РПЦ митрополит ПЦУ Димитрій був украй здивований тим, наскільки неправильно про ситуацію в українському православ’ї проінформовано керівництво Московської патріархії.

    «До них доходить перекручена, недооцінена інформація, або просто дезінформація. Зокрема, мене дивували пости о. Андрія Кураєва, присвячені Україні. Наприклад, в нашому Михайлівському соборі в Києві він відчув, що на нього “зі стін дивляться демони”, в той час, як там точні копії фресок епохи Київської Русі, коли був побудований собор. Нездатність до сприйняття очевидних речей – це риса постмодернізму, який прийшов на зміну християнству», – зауважив єрарх ПЦУ.

    Раніше митрополит Димитрій не бачив сенсу в існуванні РПЦ, якщо вона мовчить про війну РФ з Україною. Також на думку митрополита Львівського Димитрія, позиція Філарета близька до позиції РПЦ, а Росія програє війну Україні і це буде її кінець як держави з її імперськими мріями.

    Найсвіжіше

    Популярне