П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Москва сама собі активно “копає яму”

    Візит Константинопольського патріарха Варфоломія, інавгураційний саміт “Кримської платформи”, військові паради в Києві та Одесі, а також інші урочисті заходи з нагоди святкування 30-ї річниці Незалежності України порядком засмутили російську владу.

    “Йде по шляху розвалу державності”: як змінилася Україна за 30 років незалежності”, “Бити на сполох”: яких результатів чекають українську владу від “Кримської платформи”, “З параду в день незалежності України зроблять “акт прихильності НАТО”, “Україна порушила Конституцію, відсвяткувавши “незалежність “разом з НАТО” – не приховуючи роздратування, роспропаганда намагалася перебити позитивний порядок денний України. Адже в міру того, як українці роблять успіхи на міжнародній арені, Росія скочується в безодню ізоляції.

    Треба відзначити, що Москва сама собі активно “копає яму”. Зокрема, 24 серпня на сайті МЗС Росії з’явився коментар у зв’язку з проведенням в Києві “Кримської платформи”. У ньому офіційний представник російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова в черговий раз процитувала пропагандистські наративи про “антиконституційний державний переворот”, “каральну операцію і громадянську війну, яка була <…> розв’язана київським режимом в Донбасі” і “фашистські звірства”. А також заявила, що “як ми і попереджали, будемо змушені розглядати участь окремих країн, міжнародних організацій та їх представників в “Кримській платформі” як посягання на територіальну цілісність Російської Федерації, що неминуче відповідним чином відіб’ється на наших відносинах”.

    Раніше “карами єгипетськими” сипав заступник голови підконтрольної Кремлю Ради міністрів Криму, постійний представник Криму при президенті Росії Гєоргій Мурадов. “Кримська платформа”- це не просто провокація. Тому нам треба чітко позначити, які хворобливі наслідки можуть чекати учасників майбутнього саміту, так як вони мають намір поставити під сумнів територіальну цілісність Російської Федерації, зазіхати на нашу територію і життя громадян, які століттями проживають на древній землі Тавриди”, – заявив він. За його словами, обмежувальними заходами могли б стати “накладення арешту на активи” і “заборона на в’їзд на територію Росії”.

    Забавно, але це російська номенклатура оббиває європейські пороги, скуповуючи нерухомість і активи за кордоном, так що саме росіянам, а не європейцям, варто побоюватися “накладення арешту” і “заборони на в’їзд”.

    Наприклад, днями російські ЗМІ писали, що найбагатшим кандидатом в парламент на виборах, які відбудуться в Росії 17-19 вересня, виявився кандидат від партії влади “Єдіная Росія”. Він задекларував 7,51 млрд руб. ($ 101 млн) офіційного доходу за минулий рік, п’ять ділянок (дві в Москві і три в Австрії), будинок в Москві, квартири в Рязанській і Калінінградської областях і в Австрії, нежитлові приміщення і два авто. І поки кандидати в російський парламент офіційно декларують нерухомість в Європі, в чотирьох регіонах Росії за межею бідності проживає більше 20% населення – тільки за офіційними даними. Зокрема, в Туві (на батьківщині потенційного наступника Путіна міністра оборони Росії Шойгу) та Інгушетії офіційно жебрак – кожен третій, в Кабардино-Балкарії і Республіці Алтай – кожен четвертий.

    Правда, у російської влади навряд чи дійдуть руки до народу, адже їм і так є чим зайнятися – в інавгураційному саміті “Кримської платформи” взяли участь 46 іноземних делегацій на чолі з президентами, керівниками урядів і парламентів, міністрами закордонних справ та лідерами міжнародних організацій. Зокрема, 19 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба оголосив повний список учасників саміту: “Ще можуть бути якісь незначні зміни, але основний склад учасників уже сформований. Таким чином, 23 серпня засновниками “Кримської платформи” стануть 44 держави і міжнародні організації. Це 14 глав держав, урядів і Європейського Союзу. На рівні президентів будуть представлені Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія, Фінляндія. Також візьме участь президент Європейської Ради. На рівні прем’єр-міністрів будуть представлені Грузія, Румунія, Хорватія, Швеція. Дві держави будуть представлені на рівні глав парламентів – Швейцарія та Чехія. 14 країн представлені на рівні міністрів закордонних справ – Туреччина, Франція, Німеччина (пізніше стало відомо, що Німеччину представить міністр економіки і енергетики – прим. авт.), Іспанія, Італія, Бельгія, Австрія, Нідерланди, Люксембург, Ірландія, Данія, Болгарія, Чорногорія, Північна Македонія. Дві держави будуть представлені міністрами оборони – Великобританія та Португалія. США будуть представлені посланником президента США, членом уряду, міністром транспорту США. Норвегію представлятиме держсекретар МЗС. Також візьмуть участь три міжнародні організації та Європейська комісія, яку представлятиме Валдіс Домбровскіс, НАТО представить заступник генсекретаря альянсу, Рада Європи – генеральний секретар, ГУАМ також представлятиме генсекретар цієї організації. Сім держав будуть представлені на рівні послів – Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада і Греція”.

    Не залишився в стороні від “Кримської платформи” і Сєргєй Аксьонов, який висловив свої думки в соцмережах на мові гоп-стоп: “Єдиним практичним результатом проведення так званої “кримської платформи” став смердючий вихлоп брехні і русофобії в інформаційному просторі. Інших результатів і бути не могло з однієї простої причини: обговорювати повернення Криму під контроль Києва – все одно що намагатися повернути вчорашній день або торішній сніг. Це саме дурне і безнадійна заняття на світі”.

    А тим часом, за підсумками першого саміту “Кримської платформи” 43 країни підписали спільну Декларацію із закликом відновити територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах. Його учасники заявили, що “Росії не вдасться легітимізувати тимчасову окупацію Криму і Севастополя”. Підпис під декларацією поставили представники наступних держав: Україна, Австралія, Албанія, Великобританія, всі країни-члени ЄС (Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Естонія), Грузія, Ісландія, США, Канада, Молдова, Нова Зеландія, Норвегія, Швейцарія, Чорногорія, Північна Македонія, Туреччина, Японія.

    Україна отримала беззастережну підтримку на міжнародній арені. Зокрема, глава Європейської ради Шарль Мішель заявив, що “наша мета – не допустити легітимізацію анексії Криму”. “Анексія Криму – це наруга над верховенством права. <…> Ми не дозволимо перетворити Крим в “сліпу пляму” на карті”, – зазначив міністр економіки і енергетики ФРН Петер Альтмайер. Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан назвав саміт “надзвичайно важливою дипломатичною подією” і заявив, що “Франція не визнає і ніколи не визнає незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”. За словами міністра енергетики США Дженніфер Гренхолм, санкції США проти Росії будуть діяти до тих пір, поки не завершиться окупація Криму та агресія на сході України.

    До слова, не забула російська влада прокоментувати і військовий парад в Києві. Роспропаганда з захватом віщала про “заглохлий танк” і “старі літаки” в той час, як за тиждень Росія втратила чотири військові борти. Зокрема 14 серпня розбився військовий літак-амфібія Бе-200 в Туреччині; 17 серпня в Підмосков’ї впав дослідний зразок російського військово-транспортного літака Іл-112В, який Росія планувала представити на Міжнародному форумі “Армія-2021”; 18 серпня в Астраханській області розбився винищувач МіГ-29; 23 серпня стало відомо, що в Астраханський області згорів під час планово-ремонтних робіт ще один винищувач МіГ-29.

    На військовому параді в Москві, який відбувся 9 травня 2021 року Владімір Путін приймав одного єдиного іноземного гостя – президента Таджикистану. У Кремлі заявили, що вирішили нікого не запрошувати, але, як завжди, злукавили, адже після 2014 року іноземні гості відмовляються їздити в Москву на військові паради. Зате серед урочистих гостей параду в Києві були, в тому числі, архієпископ Константинополя і Нового Риму – Вселенський патріарх Варфоломій, президент Європейської ради, президенти Польщі, Литви, Естонії, Латвії, Північної Македонії. У параді на честь 30-річчя Незалежності України було задіяно близько 5 тис. особового складу, 100 літальних апаратів, 400 одиниць озброєння і техніки. Хрещатиком пройшли військовослужбовці з інших держав, в тому числі з Великобританії, Грузії, Данії, Канади, Латвії, Литви, США, Естонії. У параді брала участь авіація НАТО, зокрема, польські винищувачі F-16 і британські “Тайфуни”. Одночасно урочисті заходи пройшли в Одесі, де відбувся військовий парад за участю кораблів України і НАТО.

    Ну, а про візит Константинопольського патріарха Варфоломія, який прибув в Україну для участі в урочистостях, і говорити нема чого. Російські маріонетки намагалися спочатку зірвати його приїзд, потім – затьмарити його, але їхні зусилля були марні. Митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) заявив: “… наші вірні не зрозуміють, якщо Предстоятель Української Православної Церкви в Україні (РПЦвУ, – прим. авт.), або якийсь представник з неї буде на заходах, де присутній Патріарх Варфоломій, можемо сказати однозначно, що на тих заходах, де буде присутній Патріарх Варфоломій, не буде Представника Української Православної Церкви в Україні (РПЦвУ, – прим. авт.) “. Але незважаючи на це, глава РПЦвУ Онуфрій (Березовський), був присутній, зокрема, на параді при тому, що Вселенський патріарх Варфоломій був серед високих гостей.

    Ну і на завершення. 24 серпня стало відомо, що Головне слідче управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу за ст. 358 КК РФ “Екоцид” за фактом водної блокади Криму. “Вишенька на торті”, щоб не подумали, що Росія прогавила 30-ту річницю Незалежності України.

    Лілія Корнілова
    Політичний оглядач, юрист і блогер

    Найсвіжіше

    Популярне