П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Цього дня в Європі, США та Канаді вшановують жертв сталінізму та нацизму

    23 серпня в Європі відзначають день пам’яті жертв сталінізму та нацизму, відомий у деяких країнах як День чорної стрічки, – це міжнародний день пам’яті жертв тоталітарних режимів, зокрема сталінізму, комунізму, нацизму та фашизму.

    Цей день був визначений Європейським Парламентом у 2008/2009 роках як «загальноєвропейський День пам’яті жертв усіх тоталітарних та авторитарних режимів, який слід відзначати гідно та неупереджено», і щорічно відзначається органами Європейського Союзу з 2009 року.

    Дату 23 серпня обрали тому, що вона збігається з датою підписання пакту Молотова – Ріббентропа у 1939 року про ненапад між СССР та нацистською Німеччиною, який містив таємний протокол, що поділяв Румунію, Польщу, Литву, Латвію, Естонію та Фінляндію на німецьку та совєтську сфери впливу.

    Голова Європейського парламенту Єжи Бузек у 2010 році охарактеризував цю угоду як «змову двох найгірших форм тоталітаризму в історії людства». День пам’яті започаткований під час протестів у західних містах проти совєтських злочинів та окупації у 1980-х роках, ініційованих канадськими біженцями з країн, окупованих Совєтським Союзом. Протести завершилися «Балтійським шляхом», головною демонстрацією під час революцій 1989 року, що сприяла визволенню країн Балтії.

    23 серпня також офіційно визнано Канадою та США, де він відомий як День чорної стрічки.

    Джерело

    Найсвіжіше

    Популярне