П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ нагадали, що Українські землі відвідували щонайменше шість Вселенських патріархів

    Православна Церква України нагадала, що Українські землі відвідували щонайменше шість Вселенських патріархів і деякі з них були в Україні декілька разів.

    «Українські землі відвідували щонайменше шість Вселенських Патріархів, деякі – кілька разів. Патріарх Варфоломій прибуде в Україну на святкування з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності України, це буде його третій візит. Але вперше візит відбудеться на запрошення Української держави і автокефальної Православної Церкви України, яка законно займає своє місце у Диптиху серед інших 15-ти автокефальних Православних Церков», – йдеться на Фейсбук сторінці ПЦУ.

    У Православній Церкві України пояснили, що Вселенський патріарх — це Першоєрарх, предстоятель Вселенського Патріархату, який очолює першу за честю Константинопольську Церкву, яка є на 1-му місці в Диптиху автокефальних Православних Церков світу.

    Вселенським Патріархом нині є Варфоломій (у миру – Димитріос Архонтоніс), він 232-й Вселенський Православний Патріарх. Його офіційний титул – Всесвятійший Архієпископ Константинополя – Нового Риму і Вселенський Патріарх. Він обіймає цю посаду з 1991 року – найдовше за всіх своїх попередників.

    Осідок Вселенського патріарха знаходиться у місті Стамбул (Туреччина), у районі Фанар. Вселенський патріарх обирається Священним Синодом Константинопольської Православної Церкви. Патріарх, окрім духовного служіння своїй громаді, має певні публічні функції, наприклад, він бере активну участь у громадському житті країни, є учасником урядових церемоній.

    Свята гора Афон знаходиться у складі Константинопольського Патріархату і має статус автономної території. Там розміщений унікальний чернечий комплекс, який дотепер є одним із найбільших духовних і культурних центрів православного світу. Ця чернеча республіка перебуває в юрисдикції Вселенського Патріарха.

    Патріарх Варфоломій всюди й послідовно виступає за релігійну свободу і права людини. За останнє десятиріччя він відвідав майже всі помісні Православні Церкви, докладаючи чимало зусиль для поліпшення відносин між католиками, мусульманами, юдеями і православними у всьому світі. Відомий у Європі як «Зелений Патріарх» – він став першим серед релігійних лідерів захисником навколишнього середовища.

     

    Найсвіжіше

    Популярне