Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Шалений спротив Москви: Що закордонні медіа пишуть про візит Варфоломія до України

    Міжнародні медіа коментують не тільки візит Варфоломія, але й шалений спротив йому Москви.

    «Софія Київська – серце християнства в Україні»

    «У неділю патріарх і митрополит Епіфаній проведуть службу під відкритим небом перед Софійським собором у Києві. Софійський собор – історичне серце християнства в Україні. Очікується, що цю службу відвідають численні віруючі з усіх кінців країни.

    Софія Київська дуже важлива в програмі візиту патріарха, тому що в грудні 2018 року в цьому храмі проходив Об’єднавчий собор, на якому була заснована незалежна від Московського патріархату Православна Церква України. В програмі патріарха також зустріч з дітьми, чиї батьки загинули у війні на сході країни.

    Московський патріархат і Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ-МП) роблять все, що в їх силах, аби інші церкви не визнавали Православну церкву України». 

    Domradio, Німеччина 

    «Дії Росії в Криму … забарвлюють ініціативи проросійської церкви в антинаціональні кольори»

    «Ось уже кілька днів в соціальних мережах поширюється практика розміщення фотографій парафіяльних груп з плакатами, ворожими до візиту Варфоломія. <…> Хоча уряд, інші церкви, більшість населення, схоже, з нетерпінням чекають цього візиту до Дня незалежності. А дії Росії в Криму, війна, яка точиться на Донбасі, збіг політики Росії і Московської православної церкви забарвлюють ініціативи проросійської церкви в антинаціональні кольори. Наприклад, нещодавно створена група Miriane («Миряни»), проводить громадську діяльність, близьку саме до опозиційних партій». 

    Settimana News, Італія

    «РПЦ – підрозділ МЗС РФ?»

    «Вселенський Патріарх хоче бути Папою, заявив митрополит Іларіон (Алфєєв), представник Російської церкви, керівник із зовнішніх зв’язків. «Це спроба Константинополя ввести папську владу в Православній церкві вже призвела до розколу в світовому православ’ї», – наголосив він. <…> 

    Російські православні лідери розірвали зв’язки з Варфоломієм із-за створення Православної церкви України в січні 2019 року і з тих пір також припинили стосунки з православними церквами в Олександрії, Греції та на Кіпрі.

    У статті, опублікованій в американському католицькому щомісячнику Commonweal, лідер Грецької православної архієпископії Америки архідиякон Джон Хрісавґіс сказав, що «пихаті та войовничі заяви» Іларіона відображають «безсоромну нечесність». «Його реакційний і вузький світогляд зосереджений на поверненні до міфічного золотого віку російського православ’я, – додав архідиякон. – Невже Російський патріархат став підрозділом МЗС РФ Сергія Лаврова?»

    The Tablet, Велика Британія

    «Україномовне видання книги … пояснюватиме: ким Вселенський Патріарх дійсно є»

    «Україномовне видання книги «Варфоломій I: 30 років патріаршого служіння в контексті України» сприятиме кращому розумінню процесів, що відбувалися в останні роки в українських церковних проблемах, а також пояснюватиме: ким Вселенський Патріарх дійсно є. Це особливо важливе завдання, оскільки швидкий розвиток подій, часто уривчасті й перекручені дані з різних українських ЗМІ іноді збивають з пантелику віруючих. Що, серед іншого, стає інструментом в руках російської пропаганди». 

    Orthodox Times https://orthodoxtimes.com/church-of-ukraine-presented-the-special-edition-for-the-ecumenical-patriarch/

     

     

    Найсвіжіше

    Популярне