Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Київщині відкрили пам’ятник непересічному митрополиту XVIII ст. Тимофію Щербацькому

    У селі Щербанівка Обухівського району Київської області урочисто відкрили пам’ятник митрополиту Тимофію Щербацькому – визначному українському релігійному діячеві XVIII століття.

    Як передає “Новинарня“, оригінальну статую роботи Михайла Горлового презентували на свято Маковія – в суботу, 14 серпня.

    Ініціативу жителів Обухівського району встановити пам’ятник митрополитові, який засвідчив би повагу нащадків до цієї особистості, підтримала Київська православна богословська академія (УПЦ КП/ПЦУ). У її стінах, із благословення ректора КПБА, тодішнього митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського, а нині глави церкви Епіфанія (Думенка), у жовтні 2017 року відбувся круглий стіл “Роль особистості в історії Церкви. Митрополит Київський і Галицький Тимофій Щербацький (1698-1767)”.

    Освятив погруддя владики Тимофія Щербацького собор духовенства Православна Церква України,серед яких був присутній настоятель Свято-Миколаївського храму на Татарці, на чолі з Архієпископом Вишгородським Агапіт (Гуменюк). Канти на слова митрополита Тимофія Щербацького заграв народний артист України Тарас Компаніченко.

    Громадський діяч, історик Ростислав Мартинюк, який був присутній на відкритті пам’ятника, так написав про Щербаківського: “Митрополит, якого ненавиділа Москва за реабілітацію вже підупалої в імперському стійлі Київської митрополії та його зв’язки з самостійницькими колами молодого гетьмана Кирила Розумовського.

    Митрополит, який фактично перезаснував Києво-Могилянську академію та реформував Мгарський, Видубицький та Михайлівський Золотоверхий монастирі акурат напередодні злобної московської “секуляризації” чернечих республік Гетьманщини. Митрополит, який став обличчям мутного й непоживного для сучасної концепції України періоду “Малоросійської духовної імперії” – явища наскільки містичного, настільки й вражаючого своїми плодами поширення християнства на Сибір, у країни Ідель Уралу і навіть Китай”.

    “Власне, дистанція української нації з такими постатями XVIII століття справді океанічна… Через це, нещасні, досі не мають СВОГО XVIII століття, а відтак і століття ХІХ, в якому “прокисала” екзотична ідея Самостійної України… Шанси здобути своє власне XVIII, а потім і ХІХ століття є. Якщо чин освячення памятника в Щербанівці стане початком дискусії про Український Спадок. Цього, мабуть, хотіли шаленці, які утнули цей вражаючий перфоманс на околицях Київа”, – зазначив Мартинюк.

    Найсвіжіше

    Популярне