П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    70% українців не вважають себе одним народом з росіянами

    70% українців не погоджуються з тезою російського керівника Володимира Путіна про те, що росіяни та українці є одним народом. Лише 12,5% опитаних підтримують її. Такими є результати опитування Центру Разумкова, проведеного з 29 липня по 4 серпня методом інтерв’ю за місцем проживання респондентів.

    В опитуванні взяли участь понад 2 000 респондентів в усіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму та непідконтрольних уряду районів Донбасу. Похибка не перевищує 2,3%, передає BBC News Україна.

    “З висловленою в цій статті тезою, що жодної історичної основи для уявлень про окремий від російського український народ не було і не могло бути, а виокремлення українців і білорусів як окремих народів було результатом радянської національної політики, згодні 12,5% громадян України, не згодні 70% (17% не визначилися)”, – повідомляють у Центрі Разумкова.

    Незгоду з тезою про “один народ” висловили більшість жителів усіх регіонів України: на Сході не згодні з нею 52%, а згодні 22%, на Півдні – не згодні 59%, натомість 19% погоджуються. У Центрі не погодилися 74% опитаних, а підтримали 12%, на Заході відповідно 90% і 0,4%.

    За віком тезу Путіна підтримали лише 16% старших за 60 років і 10% молодших за 40 років. “Серед україномовних респондентів (тих, що спілкуються вдома українською мовою) поділяють позицію Путіна з цього питання 7%, серед російськомовних — 21%, і в обох зазначених групах більшість (відповідно 81% і 55%) її не поділяють”, – зазначають у Центрі Разумкова.

    Серед етнічних росіян тезу підтримують 30% опитаних, серед етнічних українців 11%. Більшість виборців провідних партій також не поділяють тезу “про один народ”. Серед виборців “Європейської солідарності” її підтримали лише 3%, “Слуги народу” – 6%, “Батьківщини” – 8,5%. Серед виборців ОПЗЖ не згодні з тезою про “один народ” 40% виборців, згодні – 33%.

    У “Рейтингу” інші цифри

    27 липня соціологічна група “Рейтинг” опублікувала опитування на цю ж тему. Цифри в ньому відрізняються, але й питання респондентам ставили інше: “Нещодавно президент Росії Володимир Путін заявив, що “росіяни та українці – один народ, який належить до одного історичного і духовного простору”.

    Більшість опитаних (55%) не погодилися із заявою про “один народ”, зазначили автори дослідження. Водночас 41% українців вважають себе “одним народом” з росіянами. Такий погляд на спільність народів найбільше поширений у східній Україні та серед вірян РПЦвУ – там з цією думкою погоджуються 60%. Серед вірян ПЦУ 33% опитаних вважають українців та росіян “одним народом”, а 65% відповіли на це питання негативно.

    В свіжому опитуванні Центру Разумкова немає слів про “історичний та духовний простір”, який міг вплинути на відповідь частини православних. Адже РПЦвУ є частиною Російської православної церкви і саме її віряни найбільше погодились з Путіним в опитуванні “Рейтингу”. Коли ж у питанні не було згадок про духовність, цифри виявились суттєво іншими.

    Найсвіжіше

    Популярне