Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ запускають «неканонічний» флешмоб проти патріарха Варфоломія

    Щодня у середовищі Московського патріархату в Україні зростає істерія (інакше цей процес не назвеш) з приводу майбутнього візиту Вселенського патріарха Варфоломія до України. Зрозумівши і усвідомивши, що приїзд патріарха зупинити не можливо, у головах деяких представників РПЦвУ народжуються безглузді ініціативи. Одним із яскравих прикладів цього є флешмоб #СТОПВАРФОЛОМЕЙ, який придумав завідуючий канцелярією єпархїі РПЦвУ в Запоріжжі священик Генадій Елін.

    Саме цей панотець 9 серпня 2021 року на своїй сторінці у Facebook закликав своїх прихожан «присоединиться к флешмобу и разместить на своей личной странице текст «Варфоломей, мы тебя не звали!». На його думку замість «них» – представників РПЦвУ – «решили, что мы, якобы, очень ждем гражданина Турции – «патриарха Варфоломея», которого от нашего имени пригласили на празднование 30-летия независимости Украины».

    У дописі священик також описав вимоги так званого флешмобу, задля якого необхідно «распечатать табличку формата А4 с этим текстом и разместить фото на своей странице. Или сделать общее фото с плакатом и разместить на вашей странице или странице вашего прихода. К публикации обязательно добавьте хештег: #СТОПВАРФОЛОМЕЙ.

    Цю безглузду акцію підтримав одіозний митрополит РПЦвУ в Запоріжжі Лука Коваленко. Також до неї закликають приєднатись і офіційні джерела самої РПЦвУ. Зокрема у телеграм-каналі цієї організації запропонували провести такий флешмоб і в інших єпархіях і уточнили, що до табличок необхідно додати ще текст і хештег англійською мовою.

    Таким чином ми стаємо свідками того, як в середовищі РПЦвУ розгортається масовий психоз. Його причина – усвідомлення власної безпорадності. Вони, нарешті, зрозуміли, що їх демонстрації та спроби залякати українське суспільство своєю масовістю не приносять бажаного результату. Тому тепер вони придумали ще більш безглузду акцію, яка також нічим не вплине на майбутній візит.

    Така поведінка представників РПЦвУ нагадує поведінку ображеної дитини, яка не задовільнивши власні забаганки вирішила хоч якось, але нашкодити іншим. «Як не з’їм, так понадкушую» – напевно саме так вирішили в Московському патріархаті.

    Дивує також самовпевненість і явне перебільшення власної значущості ініціатора флешмобу. Адже не зрозуміло, чому отець вважає, що патріарха Варфоломія запросили саме від імені представників РПЦвУ. Варто нагадати як панотцю, так і всім, хто вирішить приєднатись до цієї безглуздої акції, той факт, що патріарха Варфоломія запросив особисто президент України, який не належить до РПЦвУ. Він же представляє інтереси усіх громадян України, а не лише священиків та прихожан Московського патріархату в Україні. А найголовніше, президент має повне право запрошувати на святкування і до України поважних гостей.

    Також хочемо порадити панотцю та усім учасникам цього флешмобу заглянути в канонічні правила. Там чітко прописано, що вони не мають права запрошувати будь-кого з представників інших Помісних Церков до України без погодження з Московським патріархом. Адже для усього православного світу вони є лише частиною Російської Церкви, яка вважає Україною своєю канонічною територією.

    Варто нагадати і нещодавні соцопитування, які свідчать, що українці схвально відносяться до майбутнього візиту Його Всесвятості: 57% українців позитивно ставляться до візиту архієпископа Константинополя – Нового Риму, Вселенського патріарха Варфоломія до України. Більше того, згідно тих самих даних, 49% прихильників Московського Патріархату в Україні позитивно ставляться до візиту Вселенського патріарха і лише 15% – негативно.

    Може цей флешмоб є лише проявом страху служителів РПЦвУ втрати власних прихожан? Утім, що б не ховалось за цією акцією, яку зараз масово поширюють офіційні та проросійські майданчики, і до якої долучають маси необізнаних у церковному праві прихожан, вона є безглузда та й «неканонічна». Звучить доволі комічно, але «найканонічніша Церква» провадить неканонічні акції. Результат цієї неканонічної вакханалії – даремно витрачений папір.

    Найсвіжіше

    Популярне