Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Юлія Лапутіна: Маргіналізуються не ветерани, а їхній образ у суспільстві

    В інформаційній війні головне – це навісити ярлик. У 2014 році на нас казали “хунта”, “каратєлі”, ось це все, зараз кажуть: а, атошник – це якийсь асоціальний елемент. Цей лейблінг треба змінити, і в медіа також.

    Про це заявила міністриня у справах ветеранів Юлія Лапутіна в інтерв’ю РБК-Україна.

    “У нас, на жаль, таке суспільство – українці гуртуються, коли є найбільша проблема. Ми вийшли на Майдан, коли зрозуміли, що наша воля і гідність піддаються тиску, а ми хочемо свободи і об’єдналися. Так само об’єдналися у відсічі російській агресії у 2014 році. Потім інерція цього пориву десь зникає, і люди знову занурюються у свої проблеми. Людина так влаштована, що почуття емпатії має якийсь запас і вичерпується”, – каже Лапутіна.

    За її словами, інший момент – медіа, які не сприяли створенню позитивного образу ветерана. “Історія, яка ось сталася в будівлі Кабміну – це була топова новина, всі ЗМІ облетіла. Але паралельно з цим кожного дня відбуваються нормальні події у ветеранському середовищі – і ніхто про це не каже”, – зазначила очільниця Мінветеранів.

    Юлія Лапутіна наголосила, що 22 серпня відбудеться ветеранський форум, який буде називатися “Україна 30. Захисники”. “Ми на форумі хочемо показати, що ветерани – це, в першу чергу, носії національної української ідеї і національних українських цінностей: воля і гідність, довіра і відповідальність. І покажемо приклади саме таких людей, хочеться, щоб до цього форуму була відповідна увага від медіа, – заявила міністриня. Ветеран і захисник – це той, хто, умовно кажучи, не викидає недопалок на асфальт, хто допомагає у розвитку власної громади, є учасником соціальних процесів у своєму місті, який створює щось нове тощо”.

    З нагоди 30-ї річниці незалежності на Володимирській гірці відбудеться ветеранський фестиваль “Пульс гідності”. І там ветерани будуть промотувати свою продукцію, щоб звичайні гості міста, гості України могли спілкуватися в одному середовищі.

    “Не потрібно відокремлювати ветеранів від решти людей. В інформаційній війні головне – це навісити ярлик. У 2014 році на нас казали “хунта”, “каратєлі”, ось це все, зараз кажуть: а, атошник – це якийсь асоціальний елемент. Цей лейблінг треба змінити, і в медіа також. Потрібен навіть якийсь тезаурус, яким чином комунікувати ветеранську проблематику. Це не вирішується постановами й законами, тут мова про комунікацію. Ветеранам теж психологічно важко через те, що їх багато хто сприймає як маргіналів”, – наголосила Юлія Лапутіна.

    Вона переконана, що маргіналізуються не ветерани, а їхній образ у суспільстві. Юлія Лапутіна вважає, що з часів початку війни, на жаль, ветеранська проблематика була заполітизована, були спроби використання ветеранів, підбурення до різних дій.

    “Вважаю, що питання ветеранів має бути деполітизовано, тоді вони відчують підтримку. Всі ці люди, у першу чергу, захисники України, своєї землі та родини. І тут має бути державницький підхід”, – підкреслила очільниця Мінветеранів.

    Найсвіжіше

    Популярне